Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Muž donutil mladíka brát si půjčky. Z peněz musel koupit elektroniku a pak ji odevzdat

Celkem deset úvěrových podvodů má na svém kontě dvacetiletý mladík z Liberecka. Ten uváděl nepravdivé údaje při sjednávání úvěrů a z vyplacených peněz si pak kupoval elektroniku. Z vyšetřování ale poté vyplynulo, že mladíka do toho nutil o patnáct let starší muž.

„Mladý muž v několika případech hned po sjednání smluv ještě na prodejnách peníze využil k nákupu spotřebního zboží. Ponejvíce mobilní telefony, výpočetní techniku, ale také například televizor. Pravidelné splátky úvěrů však nesplácel,” popsal mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Celkem tak podle něj mladík způsobil škodu za necelých osmdesát tisíc korun.

Kriminalisté v průběhu vyšetřování zjistili okolnosti, které vedly k obvinění také 35letého muže z Liberecka. Nikoli však z úvěrového podvodu, ale z vydírání. „Ten pod pohrůžkou násilí nebo jiné těžké újmy nebo také ztrátou zaměstnání, nutil mladíka k uzavírání úvěrových smluv,” dodal mluvčí. 

Mladík z obavy o své zdraví tak povětšinou přímo na prodejně nebo v její blízkosti předával staršímu z mužů věci, které za poskytnuté peníze, na základě podvodně sjednaných smluv, nakoupil. Někdy mu zaplatil dokonce i náklady na cestu do prodejny.

Policejní komisař obvinil mladíka z přečinu úvěrový podvod, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody na jeden rok až pět let. Druhého z mužů obvinil policejní komisař z přečinu vydírání. Ten, v případě odsouzení, může ve vězení strávit šest měsíců až čtyři roky.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Policie, vydírání, elektronika, podvod, úvěr, peníze, Liberecký kraj

Muž donutil mladíka brát si půjčky. Z peněz musel koupit elektroniku a pak ji odevzdat  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.