Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nehody a jejich následky jsou v Libereckém kraji meziročně lepší

Za první čtyři měsíce letošního roku vyšetřovala Policie na území České republiky celkově 32 922 dopravních nehod. Při těchto nehodách přišlo o život 135 osob. Ve srovnání s loňskými prvními čtyřmi měsíci se jedná o meziroční nárůst obětí o 9 osob. V Libereckém kraji je trend opačný. Od začátku roku zemřel jeden člověk.

Za leden až duben letošního roku byla Policie ČR v Libereckém kraji volána k celkem 1 472 dopravním nehodám. To představuje sice meziroční nárůst o celých 171 nehod, následky však byly nižší. O život na silnicích v Libereckém kraji přišel jeden člověk, 10 osob bylo těžce zraněno. Došlo k 269 lehkým zraněním. „Oproti stejnému období loňského roku sledujeme pokles následků dopravních nehod. Do konce dubna evidujeme o 3 usmrcené osoby méně. O 11 osob klesl také počet těžce zraněných. Počet lehce zraněných se drží na zhruba stejné úrovni,“ uvádí  Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Nejvíce vážných nehod na Liberecku

Nejvíce nehod s vážnými následky letos eviduje Liberecko. Celkem v tomto okrese došlo k 620 nehodám, při kterých bylo 7 lidí těžce zraněno. Následuje Semilsko s 217 nehodami, jedním usmrceným a 2 těžce zraněnými. Na Českolipsku evidují 418 dopravních nehod a jednu těžce zraněnou osobu. Jablonecko hlásí 227 nehod a prozatím žádné vážné následky.

Meziročně více nehod (o 100 případů) zavinili v Libereckém kraji řidiči motorových vozidel – celkem 1 094. Zvěř a domácí zvířata byly označeny za viníky u 311 nehod. Zde evidujeme opět nárůst o 59 případů. Řidiči nemotorových vozidel zapříčinili 17 nehod a chodci 12 nehod. Ve 22 případech byla na vině závada pozemní komunikace. Alkohol či drogy asistovaly u 54 nehod. To je ve srovnání s předchozím rokem méně o 10 případů. 

V Libereckém kraji probíhá několik preventivních aktivit a další se na letošek připravují. V první řadě se Liberecký kraj, Tým silniční bezpečnosti a další partneři věnují dopravní výchově dětí. Mimo aktivity přímo ve školách jsou pořádány další programy pro veřejnost. Na plno se také rozjel program na  dopravních hřištích v kraji. Kraj společně s policií také připravují další kurzy pro motocyklisty, nebo např. seminář pro učitele autoškol. Na druhou polovinu roku chystá také podpořit kurzy bezpečné jízdy pro začínající řidiče.

Lepší následky

„Následky nehod v našem kraji jsou meziročně opět lepší. Doufám, že nastavený trend bude v kraji pokračovat. Mimo jiné tomu přispívají i naše preventivní aktivity. Ty mají v našem kraji dlouhou tradici. Letos je takových aktivit opět hodně. Nejvíce energie a prostředků věnujeme dětem. Letos se také zaměříme na mladé řidiče a motocyklisty. Ti bývají v provozu výrazně více ohroženi než ostatní účastnící silničního provozu,“ dodává Jan Sviták, náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Tisková zpráva | Foto HZS LK

Štítky nehody, následky, Liberecký kraj, doprava, havárie, dopravní nehoda, policie, Česko, Policie České republiky, Jan Sviták

Nehody a jejich následky jsou v Libereckém kraji meziročně lepší  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.