Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: V polygonu si hasiči založí požár. Trénují tak na reálné zásahy

Raspenavský polygon prošel rozšířením, hasiči tak mohou trénovat požáry v několika prostředích, nově třeba ve sklepních prostorech. Ten podle hasičů patří mezi ty vůbec nejtěžší.

„Nový polygon značným způsobem zvyšuje možnosti výcviku a přípravy jednotek požární ochrany na likvidaci požárů v uzavřených prostorách. Lektoři odborného výcviku zde mohou nasimulovat například požár ve sklepním prostoru, který co do postupů a náročnosti na zasahující hasiče patří k těm vůbec nesložitějším," řekl Josef Málek z hasičského sboru.

Funguje na spalování dřeva

Výcvikové zařízení v Raspenavě je vybudováno z přepravních kontejnerů po vzoru již fungujících výcvikových polygonů. Funguje na principu spalování tuhých paliv, hasiči používají dřevo.

Polygon byl otevřen v roce 2017, nyní se zahájila druhá etapa. Výcvikové zařízení by mělo v roce 2020 projít ještě třetí, závěrečnou etapou modernizace, která by přinesla zázemí pro plnohodnotnou odbornou přípravu jednotek požární ochrany Libereckého kraje formou dostavby stanice Raspenava. „Vznikne odpovídající učebna pro frekventanty, špinavé a čisté šatny, sociální zázemí a garážové stání pro techniku a vybavení potřebné k výcviku,” uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.





Výcvik v ohňovém polygonu je součástí odborné přípravy příslušníků. Hasiči v těchto zařízeních získávají praktické zkušenosti a dovednosti, které nelze naučit suchou teorií na učebně. „V polygonu mohou bezpečně zhlédnout vznik, průběh požáru i jevů spojených s požáry v uzavřených prostorech (zejména rollover). Zároveň si mohou vyzkoušet, jak vzniku dynamických jevů u požáru zabránit či se před jejich působením ochránit,” uzavřela mluvčí.

Autoři | Foto HZSLK

Štítky polygon, Raspenava, hasiči, zásah, oheň, požár, Josef Málek, Liberecký kraj

FOTO: V polygonu si hasiči založí požár. Trénují tak na reálné zásahy  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.