Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kauza Kováku asi nikdy neskončí. Demolici opět kraj zamítl

Téma ubytovny Kovák vzbuzuje emoce už dlouhé roky. A stále není jasné, co se zchátralou budovou bude. Město Chrastava se ji pokouší srovnat se zemí, proti ale stojí Krajský úřad. A postavil se proti znovu.

Když na začátku ledna zrušilo Ministerstvo pro místní rozvoj rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje, vypadalo to, že město Chrastava by se konečně mohlo dočkat povolení k demolici. Jenže ouha, vedení města nyní dostalo rozhodnutí Krajského úřadu.

„Ten už po páté zrušil rozhodnutí Odboru pro výstavbu a územní správu Městského úřadu v Chrastavě o demolici budovy č. p. 617 v Nádražní ulici tedy Kováku,“ informoval starosta Chrastavy Michael Canov. Oblíbený film Nekonečný příběh začíná vedle tohohle příběhu vypadat jako krátká epizoda.

Na začátku roku vedení Chrastavy doufalo, že Krajský úřad, konkrétně Odbor územního plánování a stavebního řádu, dá stavebnímu úřadu za pravdu a věci by se mohly konečně někam posunout. 

Kauzu Kováku dlouhodobě sleduju a bližší info o ní najdete v článcích níže. Jenže jak to tak vypadá, je to začarovaný kruh. Starosta se podivuje postupům Krajského úřadu i zdůvodnění, které vedlo ke zrušení rozhodnutí Odboru pro výstavbu a územní správu Městského úřadu v Chrastavě o demolici.

„Při tomto zrušení přišel odvolací orgán skutečně s přelomovou myšlenkou,“ popisuje starosta a dodává: „Ta spočívá v tom, že při možnosti zabití osoby pohybující se poblíž objektu vypadnutím okenní výplně či plynosifikátové vyzdívky o nic nejde, jedná se o pouhé konstrukční prvky, na takovou hrozbu se odstavec 1, písmeno a) § 129 stavebního zákona nevztahuje, vadila by pouze možnost zabití celou stavbou či její ucelenou částí (patrem či traktem), neboť pouze jich se zmíněný paragraf dle názoru odvolacího orgánu týká.“

Úřednické kolečko, nebo spíše nekonečná spirála, se dál roztáčí. Proti tomuto rozhodnutí se Chrastava postavila a včera zaslala další, v pořadí už třetí, podnět na Ministerstvo pro místní rozvoj. Podle města je totiž vydané rozhodnutí Krajského úřadu nezákonné. Jak tato kauza trvající od roku 2012 skončí? To zůstává nezodpovězenou otázkou.

Psali jsme: Půjde chátrající Kovák k zemi? Ministerstvo se postavilo za Chrastavu

Psali jsme: Demolice Kováku opět zrušena. Kauza se táhne už pět let

Foto prazdnedomy.cz

Štítky Chrastava, kovák, ubytovna, demolice, kauza, krajský úřad, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Michael Canov, Liberecký kraj

Kauza Kováku asi nikdy neskončí. Demolici opět kraj zamítl  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.