Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Neonacistický festival v německém Ostritz nedaleko Frýdlantu byl bez alkoholu. Vykoupili ho místní

Víkendový neonacistický hudební festival ve východosaském městě Ostritz, které leží nedaleko Frýdlantu, se z rozhodnutí soudu musel obejít bez alkoholu, na což na místě dbala policie. Místní obyvatelé se navíc rozhodli, že návštěvníkům prohibiční opatření ještě více znepříjemní, a proto v tamním supermarketu vykoupili pivo, informovala televize ZDF.

Na festival Schild und Schwert (Štít a meč), pro který se používá zkratka SS podobně jako pro nacistické ochranné oddíly, se do hornolužické Ostřice na hranicích s Polskem a jen několik kilometrů od Česka sjelo podle policie asi 500 až 600 lidí. Na klid ve městečku dohlíželo 1400 policistů. Saské policii přijeli pomoci jejich kolegové z Durynska a Saska-Anhaltska, z Berlína a také z Polska. Výrazné převýšení počtu policistů nad neonacisty vysvětlily dnes úřady tím, že počítaly až se 2000 návštěvníků.

Skrytá tetování s hákovými kříži

Podle deníku Der Tagesspiegel byli účastníci na policejní kontroly dobře připraveni a na rady organizátorů nechali doma baseballové pálky a nože s dlouhým ostřím, náplastmi si také skryli tetování s hákovými kříži.

Očividnou ranou pro návštěvníky koncertů ale bylo to, že se v areálu, kde se akce konala, museli obejít bez alkoholu. Pro prohibici se rozhodla policie z bezpečnostních důvodů a soud jí v pátek, kdy festival začal, dal za pravdu.

Policisté zabavili tisíce litrů piva

Policie podle televize ZDF následně na místě zabavila 4200 litrů piva, což odpovídá 84 padesátilitrovým sudům, a při kontrolách příchozích pak dalších asi 200 litrů alkoholických nápojů.

K prohibičním opatřením přispěli i místní obyvatelé nespokojení s konáním neonacistických koncertů, kteří v supermarketu vykoupili přes sto bas s pivem. Tuto občanskou akci zastřešila nadace Mezinárodní centrum setkání (IBZ), která sídlí v někdejším cisterciáckém opatství St. Marienthal u Ostřice.

Skoupení piva vyvolalo velký ohlas v médiích i na internetu. Místním obyvatelům za jejich opatření poděkoval na twitteru mimo jiné saský premiér Michael Kretschmer. „Pokud se krajně pravicoví radikálové pokusí utvářet obraz svými lidsky opovržlivými hesly, pak se proti tomu musíme postavit všichni. Děkuji Ostřičankám a Ostřičanům za jejich rozsáhlé zapojení,” napsal.

Autoři | Foto Flickr/EndstationRecht

Štítky Ostritz, festival, alkohol, Frýdlant, pivo, policie, Polsko, Schutzstaffel, Česko, Berlín, Michael Kretschmer

Neonacistický festival v německém Ostritz nedaleko Frýdlantu byl bez alkoholu. Vykoupili ho místní  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.