Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pokračuje soud, v němž je obžalován i hejtman. Tento týden mohou zaznít závěrečné řeči

V Liberci dnes pokračuje soud v korupční kauze, v níž je obžalován i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Spolu s ním čelí obžalobě dalších 12 lidí a čtyři firmy. Hrozí jim tresty od pěti do 12 let vězení. Jednání jsou nařízená až do pátku 13. prosince, a pokud nenastanou komplikace nebo obhajoba nebude požadovat doplnění dokazování, měly by v tomto týdnu zaznít i závěrečné řeči.

Jde o kauzu z let 2012 až 2014. Soud se zabývá dvěma libereckými projekty, na něž chtěla získat dotace liberecká obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO). Ani na jeden projekt nakonec peníze vyplaceny nebyly. Podstatná část obžaloby se týká takřka dokončené opravy kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. V kauze soud také posuzuje, zda nebyl spáchán trestný čin při přípravě oddechové zóny v centru Liberce za více než 30 milionů korun. Od její realizace GEPO nakonec ustoupilo.

Půta je v případu obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby s trestní sazbou od pěti do deseti let vězení. Podle obžaloby měl Půta na úplatcích získat 830.000 korun za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování projektu rekonstrukce kostela v evropském programu a změnu financování. Půta obvinění odmítá.

Autoři | Foto

Štítky soud, dotace, korupce, Liberecký kraj, Martin Půta, hejtman, Liberec, Starostové pro Liberecký kraj, projekt, Marie Magdalena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokračuje soud, v němž je obžalován i hejtman. Tento týden mohou zaznít závěrečné řeči  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.