Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Centralu zkolaboval muž. Strážníci u něj byli do dvou minut, díky nim přežil

Dnes kolem poledne v OC Central v Jablonci nad Nisou náhle zkolaboval muž. Na místo okamžitě zamířila hlídka Městské policie, která u muže byla do dvou minut a zachránila mu tak život.

Jablonečtí strážníci dnes předvedli ukázkový zásah. Dvě minuty je opravdu velmi krátký čas, přesto se během nich dokázali dostat k muži a pustit se do resuscitace. „Jeden ze strážníků se za pomoci automatizovaného externího defibrilátoru (AED) pustil do nepřímé srdeční masáže, druhý zatím zkontroloval průchodnost dýchacích cest a odstranil zubní náhradu,“ uvedla mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Ve chvíli, kdy strážníci přilepili na hruď muže elektrody přístroje, dorazili na místo záchranáři, kteří pokračovali v oživování. „My jsme pak udržovali odstup lidí a usměrňovali neukázněné řidiče u výjezdu z garáží,“ komentovala přítomná strážnice Sirovátková.

Z místa záchranka muže převezla do liberecké nemocnice na kardiologické oddělení. Strážníci nejenže předvedli obdivuhodný výkon, ale také opět dokázali, že projekt AED má smysl. „Mnohokrát děkujeme za tak rychlou pomoc. Je to důkazem, že projekt AED má smysl,“ řekl mluvčí ZZS LK Michael Georgiev.

Podle něj má včasná defibrilace klíčový význam při snaze zachránit život. Pokud je provedena do 3 až 5 minut od kolapsu, výrazně se zvyšují šance na obnovení srdečního oběhu na 50-75 procent.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Central, Jablonec, krimi, policie, strážníci, Jablonec nad Nisou, Krajská nemocnice Liberec, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Centralu zkolaboval muž. Strážníci u něj byli do dvou minut, díky nim přežil  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.