Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Žena před Vánoci doma zkolabovala. Život jí zachránili policisté s přenosným defibrilátorem

Pouhé tři minuty trvalo policejní hlídce tvořené praporčíkem Pavlem Šilhánkem a podpraporčíkem Dominikem Dobrovem než dorazili do rodinného domku v Mimoni. Zkolabovala tam třiašedesátiletá žena, která v době jejich příjezdu ležela na zemi v bezvědomí a nedýchala.

Případ se odehrál 16. prosince po poledni. Policisté byli na místo vysláni na žádost zdravotní záchranné služby. „Žena ležela v obývacím pokoji na podlaze v bezvědomí a nedýchala. Praporčík Šilhánek okamžitě zahájil její srdeční masáž a jeho kolega mezitím připravil k použití defibrilátor a ruční křísící přístroj ambuvak,“ popsala policejní mluvčí Ivana Baláková.

Šlo o sekundy. Poté, co ženě nalepili na tělo elektrody, přístroj vyhodnotil nutnost podání elektrického výboje. Do příjezdu sanitního vozu zdravotnické záchranné služby přístroj ženě podal elektrický výboj celkem pětkrát. „Mezi nimi policisté pokračovali v srdeční masáži a poskytování umělého dýchání s využitím ambuvaku. Na srdeční masáži se se zdravotníky po jejich příjezdu ještě střídali do doby, než se lékaři podařilo stabilizovat životní funkce pacientky,“ dodala mluvčí. Ženu potom zdravotnická záchranná služba letecky transportovala do Krajské nemocnice v Liberci.

Včasný zásah policistů tak pomohl ženu udržet při životě až do příjezdu sanitky. Mimoňští policisté přitom pomohli zachránit život už potřetí, například i dvanáctiletou dívku, které v roce 2017 začalo doma v noci náhle selhávat srdce.

AED v Libereckém kraji

Od počátku zavedení systému "AED pro Liberecký kraj" v březnu 2017 do prosince loňského roku policisté Libereckého kraje zachránili s využitím defibrilátorů 7 lidských životů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policisté, aed, defibrilátor, Mimoň, záchrana života, Vánoce, masáž, zdravotnická záchranná služba, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena před Vánoci doma zkolabovala. Život jí zachránili policisté s přenosným defibrilátorem  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.