Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Měl rozdělovat odsouzené na prospěšné práce, ti ho upláceli a pracovat nemuseli

Liberečtí kriminalisté při rozkrývání případu týkajícího se rozsáhlé drogové činnosti narazili na případ muže, který měl přidělovat odsouzené na obecně prospěšné práce. Jenže od některých se nechal uplácet s tím, že práce nevykonávali. Například liberecký dealer drog tak vůbec nemusel odpracovat sto hodin.

Podle policie jde o 49letého muže z Liberecka. „Tento člověk měl na starost přibírání odsouzených do výkonu trestu obecně prospěšných prací, zadával jim práci, vedl evidenci odpracovaných hodin a plnil hlásnou povinnost o výkonu tohoto trestu u jednotlivých odsouzených Probační a mediační službě České republiky,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Jenže při práci se rozhodl trochu si přivydělat. „Některým odsouzeným za úplatek umožnil, aby nepracovali,“ dodala mluvčí.

Jedním z takových byl pětatřicetiletý dealer z Liberce, který si měl odpracovat 300 hodin prospěšných prací. „Obviněný mu pak do svého zadržení za úplatu "smáznul" 100 hodin z jeho trestu,“ popsala Baláková.

V dalších zdokumentovaných případech šlo například o matku, která ušetřený čas věnovala svým dětem, o živnostníka, který obecně prospěšné práce nestíhal kvůli vlastním pracovním zakázkám nebo šlo o lidi, kterým se jen pracovat nechtělo. „To, že si svůj trest vůbec neodpykali, vytvořilo nebezpečný precedens v tom, že se dá z trestu jednoduše vykoupit za peníze,“ podotkla mluvčí policie.

Vyšetřovatel muže už obvinil z přečinů přijetí úplatku a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu nyní hrozí až čtyři roky odnětí svobody.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky policie, odsouzení, prospěšné práce, Česko, Liberecký kraj, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měl rozdělovat odsouzené na prospěšné práce, ti ho upláceli a pracovat nemuseli  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.