Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vítr opět řádil. Hasiči měli sto sedmdesát výjezdů, v Liberci spadl strom na rodinný dům

Do Libereckého kraje opět dorazila vichřice. Ještě ve 20 hodin měli hasiči patnáct výjezdů spojených s větrem a deštěm, po desáté hodině už to bylo čtyřiasedmdesát událostí a ráno pak 170. Na tahu na Turnov se v noci převrátil kamion, v Liberci spadl strom na rodinný dům, další zase v zahradě školky Beruška. Bez proudu bylo ráno 4600 domácností.

Kromě polámaných stromů vyráží hasiči k čerpání vody ze zatopených sklepů. Celodenní déšť zvedl hladiny některých řek. Například Nisa v Liberci a Mumlava v Harrachově dosáhly prvního stupně povodňové aktivity. Voda také zatopila několik sklepů, vodu pomáhali odčerpat hasiči.

Těm ale po deváté hodině večer výrazně přibylo výjezdů spojených s větrem. V Liberci spadl strom na fasádu rodinného domu. „Řešíme zejména popadané stromy, spadlý sloup elektrického vedení na komunikaci,“ řekla mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Problémy jsou v dodávkách elektřiny. „V Libereckém kraji řešíme 16 poruch na vedení vysokého napětí," uvedla v 6:00 mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. K 6:00 bylo podle ní bez dodávek elektřiny 4600 odběratelů.

Na silnici 35 se na Paceřickém kopci ve směru na Turnov krátce po dvaadvacáté hodině převrátil kamion, který pak zasahoval do dvou jízdních pruhů.

Spadlé stromy také komplikovaly dopravu na železnici. Vlak mezi Libercem a Jabloncem se třiceti cestujícími najel na větev a stihl zastavit jen těsně před stromem. „Ve vlaku cestovalo třicet osob. Bez zranění,“ řekla mluvčí. Provoz na trati se zastavil, stejně jako na trati mezi Českou Lípou a Zákupy. Na jiných tratích pak dochází ke zpožděním, vlaky z preventivních důvodů zpomalují.

Meteorologové v předpovědi varují, že se ráno ojediněle může tvořit náledí. Přes den by měla být proměnlivá oblačnost a k večeru by mělo opět začít pršet a ve vyšších polohách sněžit. Zesilovat bude opět i vítr, večer na horách v nárazech by měl mít přes 70 kilometrů v hodině.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS LK

Štítky hasiši, vítr, vichřice, hzs lk, počasí, strom, Liberec, Liberecký kraj, rodinný dům, Turnov, Lužická Nisa, Harrachov, Mumlava, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítr opět řádil. Hasiči měli sto sedmdesát výjezdů, v Liberci spadl strom na rodinný dům  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.