Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Zásah u požáru na Železnobrodsku pokračuje, na místě je 16 jednotek

, aktualizováno 7. dubna 2020, 8:55

Likvidaci požáru lesa u Železného Brodu komplikuje silný vítr. Hasiči proto vyhlásili zvláštní - čtvrtý, stupeň poplachu. V Horské Kamenici nad Spálovem hoří zhruba na 15 hektarech, zasahuje tam už 25 jednotek. Hasiči kvůli silnému zakouření zasahují v dýchacích přístrojích. Podařilo se získat vrtulník, který tam letí z Prahy, řekla ČTK krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Požár po pálení klestí byl hasičům nahlášen ve 14:47, kvůli silnému větru se velmi rychle rozšířil na plochu o rozloze 500 x 300 metrů. Sehnat vrtulník, který by mohl s uhašením požáru v náročném horském terénu pomoci, nebylo podle mluvčí hasičů jednoduché. „Požáry jsou po celé republice," uvedla Hložková. Náročné podle ní bylo zajistit pro hašení i dostatek vody. „Velitel zásahu povolal velkokapacitní cisterny, pro doplňování vody do cisteren máme tři čerpadla v Jizeře," dodala mluvčí.

K požáru v Horské Kamenici bylo také povoláno letadlo z Mnichova Hradiště. „To bude postupně plněno vodou ze 2 hasičských cisteren,“ řekla mluvčí. Letaldo má za sebou již několikátý shoz a hašení pokračovalo.

Před devátou večerní bylo hašení přerušeno. Přes noc zůstaly na místě celkem tři jednotky, které na celé požářiště dohlížely a monitorovaly aktuální situaci. Dnes ráno zásah pokračuje. Na místě je 16 jednotek. „Přes noc se požár nikam nerozšířil,“ komentovala Hložková. Od včerejšího večera zůstává požár lokalizovaný. Podle mluvčí dnes nebude letecké hašení nutné.

V Libereckém kraji v posledních dnech výrazně přibylo požárů luk, trávy či lesa. Spojené jsou často s vypalováním trávy nebo klestí. Hasiči nabádají ke zvýšené opatrnosti. Šíření požárů napomáhá suché počasí a včera i vítr. „Máme za sebou jeden z rušnějších víkendů. Lidé jak jsou doma, nechodí do práce a je hezky, tak se snaží po zimě spálit na zahradě vše, co mohou," uvedla Hložková. Několik požárů vzniklo i kvůli neopatrnosti po lesní těžbě nebo vypalování trávy.

Za víkend hasiči v kraji likvidovali osm požárů v přírodě,včera do 16:00 měli dokonce 12 výjezdů. Mezi větší patřil i včerejší požár trávy v Jezvém na Českolipsku, který se rozšířil zhruba na hektar. Zasažené byly i stromy. Požár se podařilo hasičům už zlikvidovat.

Obdobně rozsáhlý byl i nedělní lesní požár v nepřístupném, místy skalnatém a svažitém terénu v obci Troskovice - Křenovy v Českém ráji po neuhlídaném pálení. „V nedaleké pískovně bylo nutné zřídit čerpací stanoviště. Zásah probíhal čtyřmi vodními proudy. Uchráněné hodnoty podle předběžných odhadů dosahují čtyř milionů korun," dodala Hložková.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky požár, počasí, příroda, Liberecký kraj, Praha, Železný Brod, Spálov, tráva, Jizera, Mnichovo Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Zásah u požáru na Železnobrodsku pokračuje, na místě je 16 jednotek  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.