Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Někdo okradl Petra o speciální kolo pro hendikepované. Zloději je k ničemu, v Česku ho neprodá

Kam až může dojít touha po finančním zisku... Právě ten nejspíše stojí za krádeží speciálního kola pro hendikepované. Které někdo odcizil vozíčkáři Petru Stanislavovi přímo ze zahrady ve Svijanech. Nic jiného přitom nezmizelo. A podle slov majitele je stroj zloději vlastně k ničemu.

„Petr Stanislav je 4 roky na vozíku. Přežil těžkou nehodu. Jeho kamarád, který řídil, zemřel. Být v osmnácti na vozíku je těžké. Díky sportu Petr dokázal znovu žít naplno. Teď ho ale okradli. Přímo z garáže mu někdo odcizil speciální kolo s ručním pohonem pro handicapované, handbike,“ popisují příběh Petra autoři projektu Cesta za snem.

„Kolo je velmi unikátní. Je vyráběno speciálně pro hendikepované. Většinou pro vozíčkáře nebo lidi, kteří mají nefunkční spodní část těla,“ komentuje majitel Petr Stanislav. Jak sám říká, běžnému cyklistovi takové kolo k ničemu moc není. Pro Petra je ale skvělým nástrojem pro posilování horní poloviny těla, protože i když při jízdě leží, paže se pěkně nadřou.

Sám Petr si neumí představit, co by takový zloděj s kolem dělal. „Myslím, že pro zloděje je to v podstatě bezcenný. To kolo může vyhodit do šrotu, protože tady ho neprodá a hranice jsou uzavřený,“ vysvětluje. 

Celý případ samozřejmě vyšetřují semilští kriminalisté. „Oznámení o krádeži speciálního kola jsme obdrželi v první polovině března,“ sdělil policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Speciálně upravené kolo, tedy spíše tříkolku, má hodnotu 70 tisíc korun. 

Policisté v tomto případě uvítají i spolupráci ze strany veřejnosti. „Má-li kdokoli informace o výskytu speciálního handbiku nebo má-li někdo informace k samotné krádeži a pachatelům, ať informace předá policistům prostřednictvím bezplatné linky 158 nebo na kterékoli součásti obvodních odděleních Policie České republiky,“ informuje Robovský.

Sám Petr neznámému pachateli vzkazuje: „Klidně ať mi to nechaj před vratama. Já si to kolo vezmu, nebudem to nijak dál řešit. Budu rád, když to kolo budu mít zpátky.“ Neznámému pachateli hrozí obvinění ze spáchání přečinu krádež a přečinu porušování domovní svobody. Za ty by mohl dostat rok až pět let za mřížemi.

Popis ukradeného kola: Jedná se o carbonový handbike značky Schmicking. Kolo je matně černé barvy. Má trojúhelníkovou kostru. Prostředek byl vybaven carbonovými ráfky Zipp s galuskami značky Tufo, s drátěným výpletem kol černé barvy. Velikost kol 25", rám je speciálně upraven pro velikost postavy od 180 do 195 cm. Kolo je vybaveno přesmykačem značky Shimano, převody 3x8, a dále je osazeno stříbrnými brzdovými páčkami. Na rámu kola jsou různé samolepky v bílém provedení (DC, ZIPP, FOX, MONSTER, spolu s internetovou adresou výrobce f. Schmicking)

Ve videu Petr popisuje svůj příběh i to, jak ukradené kolo vypadá.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky zloděj, krádež, Semilsko, handbike, Petr Stanislav, Česko, Svijany, Shimano, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Někdo okradl Petra o speciální kolo pro hendikepované. Zloději je k ničemu, v Česku ho neprodá  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.