Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Paraglidista se zřítil na Ještědu do lesa. Dostat se k němu mohl jen záchranářský vrtulník

Vážným poraněním páteře skončil pád paraglidisty v úterý odpoledne na Ještědu. Muž se zřítil do těžko přístupného lesa, kam pro něj nakonec letěl vrtulník záchranářů. Po náročném zásahu zraněného záchranáři transportovali do liberecké nemocnice.

K nehodě došlo kolem druhé hodiny nějakou dobu po startu z Hlubockého hřebene. „Problém byl v místě, kam paraglidista dopadl. Vzhledem k tomu, že podle lékaře došlo k závažným poraněním v oblasti páteře, musel být transport velice šetrný. Vrtulník Letecké záchranné služby mne proto nabral u naší stanice pod Ještědem,“ uvedl k nehodě Jaroslav Petrák, letecký záchranář Horské služby Jizerské hory.

Ke zraněnému se pak z vrtulníku spustil lékař a záchranář, po základním vyšetření muže zafixovali do vakuové matrace.  „Zraněného jsme umístili do podvěsové sítě a vrtulník s ním a lékařem v podvěsu přeletěl na nedalekou louku. Zde přistál, posádka pacienta přemístila do helikoptéry a transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Liberci,“ doplnil Petrák.

Podobné případy, kdy nelze zasahovat jinak než z podvěsu, nejsou v Libereckém kraji ojedinělé. „Roli v tom hraje fakt, že naše pohoří je plné míst, kam se nedostaneme ani s naší terénní technikou. Podobně jsme v uplynulém víkendu zachraňovali turistu, který se zřítil do údolí Kamenice. Zasahujeme dokonce i v místech, která už do naší horské oblasti nespadají,“ uvedl René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba Jizerské hory

Štítky horská služba, Ještěd, paraglidista, paragliding, Krajská nemocnice Liberec, lékař, Jizerské hory, Hlubocký hřeben, les, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paraglidista se zřítil na Ještědu do lesa. Dostat se k němu mohl jen záchranářský vrtulník  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.