Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Stovky lidí jsou po vichřici stále bez proudu

Vítr spojený s přechodem fronty lámal v pondělí večer v Libereckém kraji hlavně stromy, vzal několik střech a hasiči čerpali i vodu ze sklepů. Bez proudu se ocitlo 22 tisíc domácností, dnes navečer to bylo už jen 1500. Energetici předpokládají, že ještě dnes se podaří obnovit všechny dodávky. „Zbývá odstranit šest poruch na vysokém napětí, jsou na Semilsku," řekla dnes po 18:00 severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Popadané stromy přerušily v pondělí večer také dopravu na několika tratích na železnici, do rána se podařilo provoz plně obnovit. Komplikace byly i na silnicích. Uzavřená zůstávala navečer kvůli popadaným stromům už jen silnice třetí třídy z Trávníčku na Hradčany v Bílé na Liberecku. Stromy tam strhly i elektrické vedení. I tato silnice by ale měla ještě dnes průjezdná.

„Na mnoha místech jsou krajské komunikace částečně omezené kvůli spadlým stromům, znečištěné od popadaných větví a naplavenin," řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má údržbu krajských komunikací na starosti. Silničáře potrápil v noci na dnešek nejen silný vítr, ale i sníh, hlavně kolem Bedřichova, Černé Studnice a Ještědského hřebene. Vyjížděli i na silnici I/10 na hraniční přechod v Harrachově.

Silný vítr začal působit problémy v Libereckém kraji v pondělí po 16:00. Zastavit museli i kabinovou lanovku na Ještěd. Hasiči v Libereckém kraji řešili do půlnoci 110 událostí, nejvíc na Liberecku a Semilsku. „Pak se situace uklidnila," řekla mluvčí hasičů Lucie Hložková. Vítr provázel vydatný déšť. Místy napršelo až 50 litrů na metr čtvereční. Třeba v Lomnici nad Popelkou spadlo za jedinou hodinu 17 litrů srážek. „Jednotky tam v souvislosti s přívalovým deštěm řešily několik domů, kam se dostala voda z pole a zaplavila zahrady a interiéry domů," řekla Hložková.

„V Křížanech spadlé stromy uvěznily osobní automobil se ženou a dvouletým dítětem uvnitř. Hasiči po příjezdu stromy rozřezali pomocí motorových pil a z komunikace bezpečně odstranili," řekla mluvčí hasičů. O střechu připravil vítr jeden z domů v Petrašovicích na Liberecku, zabezpečení bylo podle Hložkové velmi komplikované, protože v silném větru nemohli hasiči použít výškovou techniku. V Rozstání na Liberecku zase silný vítr utrhl střechu zahradního domku. Komplikovaný byl také zásah u stromu, který spadl na střechu domu v Jítravě.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky počasí, hasiči, silnice, energie, vítr, sníh, Liberecký kraj, vichřice, strom, okres Semily, Silnice LK a.s., Trávníček, Hradčany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky lidí jsou po vichřici stále bez proudu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.