Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Korupční kauza zná rozsudek, všichni obžalovaní včetně hejtmana jsou nevinní. Státní zástupce se odvolal

, aktualizováno 26. května 2020, 14:34

Krajský soud v Liberci dnes zprostil obžaloby libereckého hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj). Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Radim Kadlček se na místě odvolal. Obžaloba Půtu vinila z toho, že přijal úplatek a zneužil pravomoc veřejného činitele. Státní zástupce pro něj navrhoval pět let vězení.

„Myslím, že to potvrzuje slova, která říkám celou dobu, že jsem žádný úplatek nepřijal, nedopustil jsem se ničeho nelegálního," řekl po rozsudku novinářům Půta, který od počátku tvrdil, že je nevinný.

Soud osvobodil i dalších 11 obžalovaných lidí a čtyři firmy v korupční kauze spojené s dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany (GEPO). Soud nepřipustil klíčové důkazy obžaloby, což byly odposlechy. Povolení k nim dostali policisté podle soudu v rozporu se zákonem. „Pro nezákonnost toho nařízení podle našeho názoru, protože to není odůvodněné a protože to bylo (vydané) pro jiné lidi (než obžalovaní)," řekl soudce Petr Neumann.

Kadlček rozhodnutí soudu o nepoužitelnosti odposlechů považuje za překvapivé. „Protože takto mohlo být rozhodnuto už na začátku roku 2018, kdy začínalo hlavní líčení, případně jsme mohli znát judikaturní názor vrchního soudu na tuto problematiku," uvedl státní zástupce. Reagoval i na výtku soudu, že nejsou ani důkazy, že byly úplatky předány. „V takové věci trestní, pokud nejsou odposlechy, případně záznamy telekomunikačního provozu, tak je v podstatě iluzorní myslet si, že by ta trestná činnost byla prokázána," dodal.

Kauza se týká dvou libereckých projektů obecně prospěšné společnosti GEPO téměř za 100 milionů korun, na něž chtěla čerpat evropské dotace přes ROP Severovýchod. Ani na jeden vyplacené nebyly. Podle spisu přijal Půta úplatek konkrétně v souvislosti s projektem na opravu libereckého kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun s přislíbenou dotací zhruba 55 milionů. Úplatek pro Půtu měl podle obžaloby činit 830 tisíc korun s tím, že 530 tisíc mu bylo vyplaceno.

Státní zástupce se domníval, že úplatek hejtman dostal za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování rekonstrukce kostela v programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být vyplaceny až po dokončení oprav. Půta to od počátku odmítal. I trestní senát dospěl k názoru, že neměl jak ovlivnit rozhodování rady. „Je to potvrzeno všemi, co tam kdy jednali," řekl Neumann.

Jde o poslední kauzu soudce Petra Neumanna, který odchází do důchodu. Podle něj soud nemohl uznat odposlechy a nešlo ani prokázat, zda byly předány úplatky.

Státní zástupce se hned na místě proti rozsudku odvolal, kauza tak bude pokračovat.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, EU, soud, správa, korupce, Liberecký kraj, Půta, státní zástupce, Martin Půta, úplatek, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec, projekt, Marie Magdalena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Korupční kauza zná rozsudek, všichni obžalovaní včetně hejtmana jsou nevinní. Státní zástupce se odvolal  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.