Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Žena si přes internet chtěla koupit štěně. Naletěla podvodníkovi, přišla o čtyřicet tisíc

Policie opět varuje před podvody na internetu. Tentokrát jde o koupi štěňat přes internet. Žena si jedno vyhlédla na jednom z portálů a dohodla se s prodejcem na částce deseti tisíc korun. Jenže šlo o podvodníka, který nakonec z ženy vytahal čtyřicet tisíc korun.

„Prostřednictvím komunikačního kanálu v mobilní aplikaci oslovila prodejce. Ze zahraničního telefonního čísla jí přišla odpověď s fotkami vytouženého štěněte. Žena již v tuto chvíli mohla pojmout podezření, že něco není v pořádku. České internetové stránky a zahraniční telefonní číslo?“ uvedl mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Jenže od nákupu to ženu neodradilo a neodradilo ji ani to, že prodejce začal vyžadovat číslo a poté i fotografii platební karty. S prodejcem se dohodla na ceně deset tisíc korun. 

„Následujícího dne byla oslovena z dalšího zahraničního telefonního čísla s tím, aby si dohodla přepravní podmínky a způsoby platby. Odeslala fotografie své platební karty, načež obdržela zpětně potvrzovací kód, který ji vybízel k zaplacení bezmála 15tisíc korun. Na telefon jí přišly další zprávy, tentokráte v jiném jazyce, v nichž opět stálo potvrzení o platbě, avšak za více jak třicet tisíc korun,“ popsal mluvčí.

V tuto chvíli už ženě došlo, že to asi celé nebude v pořádku. Podle prodávajícího šlo ale jen o omyl. A tak přišel další potvrzovací kód, který žena odklikla. Jenže pak přišly další dva kódy a žena se tak raději podívala na stav účtu. „Jakmile zjistila, že převedla internetovým bankovnictvím na účet prodejce více jak 40 tisíc korun, přestala reagovat na tlak vyvíjený podvodníkem a rozhodla se případ neprodleně oznámit na policejní stanici,“ dodal Robovský.

Rady pro kupující

  • Vždy si ověřte, zda je prodejce certifikovaný a jaké jsou na něho recenze. Zároveň buďte na pozoru, pokud s vámi někdo komunikuje prostřednictvím jiných telefonních čísel, než která jsou zapsaná na internetových stránkách, mají jiné telefonní předvolby, komunikují v cizím jazyce.
  • Případnou komunikaci si vždy zálohujte.
  • Neposílejte nikomu platby předem.
  • Neposílejte nikomu informace ze svých osobních dokladů nebo čísla bankovních účtů či specifická čísla platebních karet.
  • Nepodléhejte tlaku prodejců, kteří vás tlačí do rychlého, zmatečného, netransparentního převodu nebo zaslání peněz. Vy jste kupující, jsou to vaše peníze, nezbavujte se jich tak jednoduše!!
  • Vždy se tedy raději obraťte na prodejce, které znáte, kteří jsou ověření a certifikovaní, a o nichž jste si zjistili veškeré potřebné informace.

    Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

    Foto Pixabay.com

    Štítky podvod, policie, štěně, Internet, platební karta

    Komentáře

    Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

    Žena si přes internet chtěla koupit štěně. Naletěla podvodníkovi, přišla o čtyřicet tisíc  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

    Můj profil Bez reklam

    Přihlášení uživatele

    Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

    Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
    kodexem
    a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

    Zapomenuté heslo

    Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.