Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mladík spadl ve výletních sandálech ze skalní vyhlídky do koryta Labe, letěl pro něj vrtulník

O prodlouženém víkendu přijelo do Krkonoš poměrně hodně turistů, i kvůli tomu měli horští záchranáři i více zásahů. Do Špindlerova Mlýna musel pro jednoho z návštěvníků dokonce vrtulník. Sjel ze skalní vyhlídky rovnou do Labe.

Během 24 hodin, měli horští záchranáři o prodlouženém víkendu pět náročných zásahů. „V pondělí po poledni nám přišla výzva k výjezdu d Labského dolu. Mladý turista ve zcela nevhodné obuvi sjel ze skalní vyhlídky do koryta Labe. Utrpěl několik tržných ran na ruce a v obličeji. Problém byl v tom, že se po kluzkých kamenech nemohl dostat z potoka,“ popsal nehodu Robert Dlouhý, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Turistu museli záchranáři vytáhnout pomocí lanové techniky a přesvědčit ho, že ve výletních sandálech rozhodně nemůže pokračovat v túře náročným terénem. „Hned poté jsme museli na Dolní Mísečky pro seniora, který si zlomil nohu v kotníku při hledání hub. A aby toho nebylo málo, jeli jsme zpět do Labského dolu pro zcela vyčerpaného sedmdesátiletého výletníka a transportovali jsme ho tzv. rakouským vozíkem,“ uvedl k zásahům Robert Dlouhý.  (Pozn. redakce - rakouský vozík je záchranářské lehátko opatřené jedním kolem)

Včera ráno série pokračovala výzvou linky 155 Hradeckého kraje. „Vyrazili jsme do hotelu Martin na Svatém Petru ke starší ženě v bezvědomí. Na místě jí už dával umělé dýchání její manžel. Okamžitě jsme si paní převzali a začali s resuscitací. Po krátké době jsme jí obnovili životní funkce a předali lékaři sanitního vozu z Vrchlabí,“ uvedl k záchraně života Pavel Cingr, zasahující člen HS Krkonoše.

Pro ženu musel letět i vrtulník Letecké záchranné služby. Lékař ale na místě došel k závěru, že letecký transport není nutný. „Posádka však k nám neletěla zbytečně. Ihned po tomto zásahu jsme dostali hlášení o bezvědomí muže na ubytovně ve Špindlerově Mlýně. Zajeli jsme tam i se sanitkou, která převážela zmíněnou pacientku. Našli jsme muže, který dýchal, ale jinak nereagoval,“ popsal situaci Cingr. Vrtulník, který byl přivolaný k ženě tak nakonec neletěl prázdný. K dalšímu ošetření transportoval právě muže v bezvědomí.

                       

V souvislosti s těmito zásahy varuje Horská služba před tím, aby se návštěvníci hor vydávali na túry bez patřičného vybavení. „Obuv muže, který se v pondělí zřítil do Labe, byla vhodná maximálně k procházce po městském parku. Něco podobného registrujeme u turistů stále. Všichni by si však měli uvědomit, že u nás jsou turistické trasy náročné a bez kvalitní a pevné obuvi hrozí zranění,“ důrazně apeloval na turisty Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto horskasluzba.cz

Štítky horská služba, vrtulník, skalní vyhlídka, koryto Labe, senior, úraz, Špindlerův Mlýn, zásahy, Labe, vyhlídka, Krkonoše, Labský důl, bezvědomí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladík spadl ve výletních sandálech ze skalní vyhlídky do koryta Labe, letěl pro něj vrtulník  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.