Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidé vozí nezdaněné cigarety a tabák z Polska ve velkém. Jen o prodlouženém víkendu to byly čtyři případy

Hned čtyři záchyty nezdaněných cigaret a tabáku z Polska hlásí liberečtí celníci jen za prodloužený víkend. Od začátku roku je jich už celkem pětačtyřicet. Podle celníků ale lidé za větší množství cigaret a tabáku musí zaplatit spotřební daň.

V sobotu 4. července zastavila hlídka celníků u Hrádku nad Nisou aut, s mužem a ženou. Při jeho kontrole pak hlídka našla celkem 4 040 kusů cigaret. „Řidič i spolucestující žena shodně doznali, že každému patří 2 020 kusů, a že si je vezou pro vlastní spotřebu,“ popsal mluvčí celníků Martin Stočes.

V neděli zastavili celníci ke kontrole u Kunratic vytipované osobní vozidlo jedoucí z Polska, ve kterém při kontrole našli 3 200 kusů cigaret. „Řidič a s ním cestující žena shodně prohlásili, že každému z nich patří 1 600 kusů a vezou si je pro svou potřebu,“ dodal mluvčí.

V pondělí 6. července pak celníci překazili hned dva pokusy převézt si z Polska nezdaněné tabákové výrobky. V prvním případě zjistili u Hrádku nad Nisou kontrolou osobního auta, že řidička veze 2 000 kusů cigaret, a s ní cestující muž 3 000 kusů cigaret. Ve druhém případě našla hlídka v kontrolovaném vozidle, rovněž u Hrádku nad Nisou, u řidičky 2 kilogramy řezaného tabáku určeného ke kouření.

„Prodejem těchto cigaret a tabáku v tuzemsku by státu vznikla škoda za neodvedenou spotřební daň ve výši 40 416 korun,“ dodal Stočes.

Podle mluvčího se s podobnými případy celníci setkávají každý týden, od začátku roku už jich evidují 45. Všichni lidé tvrdí, že mají kuřivo pro svou spotřebu, i ta ale podle něj má limity stanovené zákonem o spotřebních daních. 

„Podle tohoto zákona si může každý, kdo je starší 18 let, přivézt z jiného členského státu EU, např. z Polska, maximálně 1 kilogram tabáku ke kouření a 800 kusů cigaret pro osobní spotřebu, když u tohoto množství nemusí prokazovat zdanění. Vše nad tyto limity je považováno za větší množství, a není-li tabákový výrobek opatřen tabákovou nálepkou České republiky a doprovázen doklady prokazující zdanění, je celníky zajištěn a současně je jimi požadováno uhrazení spotřební daň,“ vysvětlil mluvčí.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Celní správa LK

Štítky celníci, celní správa, cigarety, tabák, cigareta, Polsko, spotřební daň, Hrádek nad Nisou, Evropská unie, Kunratice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé vozí nezdaněné cigarety a tabák z Polska ve velkém. Jen o prodlouženém víkendu to byly čtyři případy  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.