Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté varují před aplikací na virtuální měny, jde o phishing

Policie ČR varuje veřejnost před podvodnou aplikací pro Androir s názvem Jaxx Liberty, která napodobuje již existující aplikaci Jaxx Liberty: Blockchain Wallet. Tato phishingová aplikace může uživatele snadno připravit o peníze.

Originální aplikace s názvem Jaxx Liberty: Blockchain Wallet pochází od vydavatele Decentral Inc. Oproti tomu vydavatelem podvodné aplikace je Jaxx Inc. „Podvodná aplikace nejprve požádá o zadání 12 obnovovacích řetězců a ty zašle útočníkovi,“ uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. To útočníkovi umožní převzít kontrolu nad virtuálními prostředky.

A právě jeden takový případ eviduje policie v Libereckém kraji. Poškozený si podvodnou aplikaci stáhnul, přesvědčily ho totiž pozitivní recenze. „Následně ale zjistil, že aplikaci nejde synchronizovat s jeho elektrickou peněženkou na kryptoměny a neznámý pachatel mu odčerpal kryptoměny Bitcoin a Ethereum v hodnotě 61 500 korun,“ komentovala Šrýtrová.

Případ prošetřují kriminalisté z oddělení kybernetické kriminality jako podezření ze spáchání přečinu podvod. Navzdory žádosti Policie ČR o odstavení této podvodné aplikace, je stále aktivní, proto policisté varují, aby ji lidé nestahovali a nepoužívali. Zároveň žádají případné poškozené, aby se obrátili na tísňovou linku 158 nebo kteroukoliv policejní služebnu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky Liberecký, policie, podvod, aplikace, phising, kryptoměna, Policie České republiky, Liberecký kraj, Bitcoin, Ethereum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté varují před aplikací na virtuální měny, jde o phishing  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.