Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policie vyšetřuje úhyn ryb v zámeckém rybníku ve Frýdlantu

Policie vyšetřovala ve středu večer úhyn ryb v zámeckém rybníku ve Frýdlantu na Liberecku. Nepotvrdily se obavy, že může být zasažený celý rybník. Nalezeno bylo pět uhynulých ryb, řekla mluvčí policie Dagmar Sochorová.

„Zadokumentovali jsme událost a odebrali vzorek vody," dodala. Oznámení přijala policie v 16:34. Jedna žena viděla zakalenou vodu a mrtvé ryby na hladině. Rybník má v pronájmu frýdlantští rybáři. Podle jejích zástupce je v rybníku odhadem 100 až 150 kaprů a z dalších druhů amur, okoun či lín.

Rybník o rozloze dva a půl hektaru s ostrůvkem prošel před několika lety revitalizací. Poškodily ho přívalové deště v červnu 2013 a vypuštěný byl od roku 2015, Národní památkový ústav (NPÚ) jako jeho vlastník ho v letech 2017 až 2018 revitalizoval zhruba za osm milionů korun. Rybník se odbahňoval a opravovaly se břehy i výpusť se stavidlem.

Při odtěžování usazenin z rybníka se našlo i 42 převážně zlatých mincí z 16. a 17. století. Nejstarší datovanou mincí z pokladu je uherský dukát Ferdinanda I. z roku 1528 a nejmladší mince pocházejí z roku 1642. Podle archeologů jde o majetek značné hodnoty, za který se daly koupit i nemovitosti. Poklad se stal součástí nové expozice na zámku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zámek Frýdlant

Štítky ekologie, chov, kriminalita, ryby, Frýdlant, rybník, policie, mince, Národní památkový ústav, Liberecký kraj, Ferdinand I. Dobrotivý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie vyšetřuje úhyn ryb v zámeckém rybníku ve Frýdlantu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.