Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Luděk a Šárka Nečesaní žádají odškodné jeden a půl milionu za stíhání

Za neoprávněné stíhání v korupční aféře v liberecké nemocnici požadují manželé Luděk a Šárka Nečesaní po ministerstvu spravedlnosti odškodné zhruba 1,5 milionu korun. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Krajský a později vrchní soud oba obžaloby zprostil. Rozhodnutí je pravomocné od loňského srpna, kdy pražský vrchní soud zamítl odvolání státního zástupce. Podle justice se nepodařilo prokázat, že se skutek stal. Oba manželé vinu od počátku odmítali.

Státní zástupce uváděl, že se Luděk Nečesaný nechal korumpovat v letech 2009 a 2010, kdy byl ředitelem liberecké nemocnice. Čtyřem zdravotnickým firmám - MedicCor, Medtronic Czechia, B. Braun Medical a NT Medica - údajně umožnil obchodovat s nemocnicí, případně zajistil, aby dodávaly výrazně více zboží. Na úplatcích měl přijmout 23 milionů korun, za což mu hrozil až dvanáctiletý trest. Peníze podle obžaloby inkasoval přes společnost Sarmed své ženy, té za praní špinavých peněz hrozilo až osm let vězení.

Nečesaný a jeho žena ve svých kauzách poukazují na to, že jejich stíhání bylo neoprávněné, a žádají náhradu majetkové i nemajetkové újmy, které jim stíháním vznikly. „Myslím, že žádosti jsou velmi dobře podloženy argumenty," uvedl pro Seznam Zprávy Luděk Nečesaný. Odškodnění majetkové i nemajetkové újmy vyčíslil dohromady zhruba na 1,5 milionu korun.

Žádost teď podle serveru posuzuje ministerstvo spravedlnosti, které si vyžádalo spis od soudu. „Věc je dosud v šetření. Lhůta k jejich vyřízení uplyne až v dubnu," uvedl Michal Pleskot z tiskového oddělení ministerstva.

Nečesaný stíhání spojoval se svým bojem za očištění syna Lukáše, který byl obžalovaný z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích. Strávil za to dva roky ve vězení, předloni ho ale soudy definitivně zprostily viny a případ zůstal neobjasněný. Lukáši Nečesanému se ministerstvo spravedlnosti za nezákonné stíhání omluvilo. Přiznalo mu odškodné 1,2 milionu, Nečesaný ovšem požaduje 20 milionů, o zbytek se soudí.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TOP09

Štítky soud, vláda, Nečesaný, odškodné, ministerstvo spravedlnosti, Krajská nemocnice Liberec, Seznam Zprávy, Vrchní soud v Praze, Luděk Nečesaný, Medtronic Czechia s.r.o., NT Medica, a.s., Lukáš Nečesaný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luděk a Šárka Nečesaní žádají odškodné jeden a půl milionu za stíhání  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.