Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Policie v Libereckém kraji provedla za týden 40 tisíc kontrol. Vrátila čtyři stovky lidí

Policisté v Libereckém kraji v rámci omezeného cestování mezi okresy zkontrolovali v minulém týdnu bezmála 40 tisíc lidí. Přes hranice okresů jich nepustili 414. Řešili také 472 přestupků porušování mimořádných vládních nařízení v souvislosti s koronavirem, což je zpravidla nenošení respirátorů či nanoroušek. Regionální mluvčí policie Dagmar Sochorová uvedla, že lidé opatření spíše dodržují. „S žádnými excesy jsme se nesetkali," dodala.

Podle ní se policisté o víkendu zaměřili i na ubytovací zařízení v horách. Policisté jich v sobotu zkontrolovali 35 v Bedřichově, Janově nad Nisou, Harrachově, Kořenově a v osadě Jizerka. „V době kontrol v těchto ubytovacích zařízení nebyly žádné ubytované osoby a nezjistili jsme v nich ani žádné porušení platných mimořádných a krizových opatření," uvedla Sochorová.

Vláda kvůli koronavirové pandemii od minulého pondělí, zatím na tři týdny, výrazně omezila pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres je potřeba potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Ještě více omezené jsou vycházky či běh, možné jsou jen na území obce. I proto se policisté při kontrolách zaměřovali také na lyžařskou magistrálu v Jizerských horách. Nemohou tam ani obyvatelé Liberce a Jablonce, přestože autobusy MHD jezdí z obou měst do Bedřichova, hlavního nástupního místa lyžařské magistrály. „Lidé opatření dodržovali, parkoviště i hory byly o víkendu prázdné," dodala Sochorová.

Výjimka pro cestování mezi okresy platí pro dvě oblasti v Libereckém kraji. Získal ji Turnov pro obce, jež sice náleží pod jeho správu, jsou ale z jiných okresů. V tom je Turnov v územním správním členění státu anomálií, neboť pod něj patří 36 obcí z okresů Liberec, Jablonec nad Nisou a Semily. Výjimku mají i obyvatelé s bydlištěm v městské části Liberec-Vratislavice nad Nisou a v městské části Jablonec nad Nisou-Proseč nad Nisou. Mezi Libercem a Jabloncem jezdí tramvaj, která na trase sedmkrát "přejede" mezi katastry obou měst ve Vratislavicích a Proseči. „Přestože nám ministerstvo vyhovělo jen částečně, protože původně jsme usilovali o výjimku pro všechny občany Liberec a Jablonce nad Nisou, považuji za důležité, že došlo ke zrušení omezení alespoň v tomto rozsahu. I nadále ale trvám na tom, že opatření pro obyvatele obou sousedních a úzce propojených měst působí poněkud absurdně," uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky koronavirus, policie, Liberecký kraj, kontroly, Liberec, Jablonec nad Nisou, Bedřichov, Jizerské hory, Janov nad Nisou, Jaroslav Zámečník, Lužická Nisa, Turnov, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v Libereckém kraji provedla za týden 40 tisíc kontrol. Vrátila čtyři stovky lidí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.