Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policisté na stanovišti u Nového Boru v osobáku našli tři nelegální migranty ze Sýrie

Policisté z cizinecké policie řeší případ tří nelegálních migrantů ze Sýrie. Ty našla hlídka na kontrolním stanovišti u Nového Boru na zadním sedadle jednoho z kontrolovaných aut. Policisté nyní vyšetřují, jak se do Česka bez jakýchkoliv dokladů dostali.

Migranti byli zadrženi při běžné silniční kontrole na Chotovickém kopci. „Zde si dopravní policista povšiml u osobního vozidla tovární značky Opel Zafira, projíždějícího od České Lípy na Nový Bor, že mu nesvítí přední světla, a proto dal jeho řidiči znamení k zastavení,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

V autě kromě řidiče a jeho spolujezdce, kteří svou totožnost prokázali, na zadních sedačkách seděli ještě tři muži bez dokladů. Jak se později ukázalo, šlo o Syřany, kteří ze své mateřské země údajně uprchli proto, aby se vyhnuli účasti na bojích a pronásledování z náboženských důvodů. 

„Podle jejich vyjádření jim doklady shořely při bombardování a do České republiky se dostali nelegálně přes hranice několika zemí, které přecházeli většinou pěšky. Dvěma z nich má být dvacet let a jednomu třicet pět,“ dodala mluvčí.

Podle ní trojici mužů policisté nemohli umístit do zařízení pro zajištění cizinců. Je to proto, že jsou ze země, kde probíhá válečný konflikt, policisté je tak propustili. „Současně odbor cizinecké policie zahájil v této souvislosti řízení o jejich správním vyhoštění z Evropské unie, které v souladu s platnými právními předpisy přeruší do doby, než se poměry v Sýrii změní natolik, aby se do svých domovů mohli bezpečně vrátit,“ uvedla Baláková.

Policisté z odboru liberecké cizinecké policie pochopitelně nyní pracují na tom, aby zjistili, na koho měli tři Syřané v Evropské unii přímé vazby a jak do Česka přicestovali. „Vzhledem k tomu, že jde o zatím neuzavřenou kauzu, nemůžeme k ní v tuto chvíli poskytnout veřejnosti další bližší podrobnosti ohledně konkrétních osob, které jim "pomohly". Pokud se nám je podaří usvědčit, budou se zodpovídat z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky policie, Nový Bor, stanoviště, migranti, Sýrie, válka, Cizinecká policie, Česko, Evropská unie, Česká Lípa, Opel Zafira

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté na stanovišti u Nového Boru v osobáku našli tři nelegální migranty ze Sýrie  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.