Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecký kraj dá tři a půl milionu na společnou služebnu české a německé policie

Liberecký kraj přidá Hrádku nad Nisou 3,5 milionu korun na vybudování společné služebny české a německé policie v bývalé celnici na hranicích. K projektu by se v budoucnu mohli připojit i Poláci, řekl na jednání krajského zastupitelstva hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který návrh předkládal. Policie bude v objektu v nájmu, na rekonstrukci se finančně podílet nebude, náklady zaplatí Hrádek nad Nisou.

Služebna by měla vzniknout v bývalé celnici, kterou policie nevyužívá od roku 2007, v posledních letech tam byly restaurace či herna. Podle hrádeckého starosty Josefa Horinky přijde rekonstrukce budovy postavené ve 30. letech minulého století na deset milionů korun. Polovinu zaplatí město ze svého, 1,5 milionu by mělo získat z Operačního programu Životní prostředí. Záměr počítá s výměnou dveří a oken za kvalitnější a k vytápění chce mimo jiné využít tepelných čerpadel.

V budově by měla být nejen cizinecká policie, ale také policisté z obvodních oddělení. Působit bude podle Horinky podél hranice od Jablonného v Podještědí až do Frýdlantského výběžku. Předlohou pro projekt bylo společné pracoviště v nedalekém Ludwigsdorfu na německo-polské hranici. Denně by tam mohlo sloužit až deset policistů.

Hrádek záměr policistů uvítal. „Pokud do města taková policejní složka přijde, tak pro město to je spíše větší pocit bezpečí a klidu," uvedl Horinka. Osmitisícové město leží v Trojmezí, kde se stýká hranice Česka, Německa a Polska. Hrádek je podle starosty na tranzitní trase, po níž se převážejí kradená auta do východní Evropy. Problémem jsou i drogy, do Hrádku se vozí suroviny k jejich výrobě nebo hotové drogy z Polska a dál směřují do Německa. „Není žádným tajemstvím, že Hrádek je bohužel na té drogové křižovatce," dodal hrádecký starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Německo, Polsko, správa, policie, stavby, Liberecký, Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Cizinecká policie, Operační program Životní prostředí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj dá tři a půl milionu na společnou služebnu české a německé policie  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.