Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Ve velkém vyráběli pervitin, teď jim hrozí osmnáct let vězení

Členové Toxi týmu Libereckého kraje zadrželi ve čtvrtek ráno organizovanou skupinu osob, které se zabývaly drogovou trestnou činností. Šesti jejím členům hrozí až osmnáctiletý pobyt za mřížemi.

„Kriminalistům se podařilo rozkrýt organizovanou skupinu osob, která se zabývala dovozem léků s obsahem pseudoefedrinu ze sousedního Polska, ze kterého její členové vyráběli a následně ve velkém rozsahu distribuovali pervitin,“ uvedl mluvčí liberecké policie Vojtěch Robovský.

Akci s názvem „Simax“ spustili kriminalisté ve čtvrtek 15. června v časných ranních hodinách. Spolu se Zásahovou jednotkou Ústí nad Labem zadrželi celkem šest osob.

V čele skupiny stál jednatřicetiletý recidivista z Liberce, který v místě svého bydliště a také v pronajatých prostorech průmyslového objektu, který fungoval jako fiktivní autoservis, vyráběl pervitin. Ten pak prodával dealerům v Liberci i ve Středočeském kraji. Na výrobě a distribuci drog se podílely také dvě ženy ve věku 22 a 28 let.

Video ze zadržení pachatelů

Další dva muži z Hrádecka ve věku 33 a 34 let dováželi ze zahraničí tablety s obsahem pseudoefedrinu, který se k výrobě pervitinu používá. Léky přiváželi do České republiky mimo bývalé hraniční přechody a využívali znalost lesních a polních cest propojujících oblasti v okolí Hrádku nad Nisou s Polskem.

„Při následných domovních prohlídkách a dalších procesních úkonech kriminalisté zajistili na čtyři kilogramy léků s obsahem pseudoefedrinu, ze kterých by bylo možno vyrobit až jeden kilogram pervitinu. Zajistili také několik desítek gramů pervitinu určeného k distribuci, dvě nelegální domácí laboratoře s velkým množstvím chemikálií, ale i finanční hotovost nebo osobní automobil,“ upřesnil Robovský.

Všech šest osob bylo obviněno z nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. V případě odsouzení jim hrozí až 18 let odnětí svobody. Tři muži a jedna žena do verdiktu soudu zůstanou ve vazbě, další dva obvinění jsou vyšetřováni na svobodě. Vyšetřování ale nadále pokračuje a lze předpokládat, že zadrženy a obviněny budou i další osoby.

„Případ je v posledních letech, co do počtu obviněných, množství vyrobených omamných a psychotropních látek a závažnosti jednání pachatelů, jedním z nejvýznamnějších,“ dodal vedoucí Toxi týmu Libereckého kraje Pavel Folprecht.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Liberecký, drogy, pervitin, Toxi tým, policie, metamfetamin, Liberecký kraj, Polsko, Kavalierglass, Liberec, Ústí nad Labem, Středočeský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve velkém vyráběli pervitin, teď jim hrozí osmnáct let vězení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.