Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Ještědu se zřítila kabina lanovky. Zemřel průvodčí

, aktualizováno 31. října 2021, 16:35

V Liberci spadla dnes odpoledne kabina lanovky na Ještěd. Při tragické nehodě zemřel průvodčí z jedné kabiny, záchranáři evakuovali cestující a průvodčí druhé kabiny. V ní cestovalo patnáct lidí, všechny se podařilo nezraněné dostat dolů, nyní jsou v péči psychologů.

Co se stalo, zatím není jasné. Jedna z kabin se podle prvních informací zřítila u prvního pilíře lanovky ze zhruba třicetimetrové výšky a je zcela zdemolovaná, v ní jel samotný průvodčí. Druhá i s patnácti lidmi pak sjela po laně k dolní stanici lanovky. Vyšetřování na místě probíhá, policie ale zatím žádné další informace nezveřejnila. Na místo vyrazil i záchranářský vrtulník z Prahy, ten byl ale nakonec během letu odvolán s tím, že už není potřeba.

„Ve 13:30 jsme přijali oznámení o pádu kabinové lanovky na Ještěd,“ potvrdil redakci mluvčí policie Vojtěch Robovský a pokračoval: „Máme potvrzené jedno úmrtí v souvislosti s pádem.“

Záchrana osob z druhé kabiny probíhala pomocí výškové techniky. Na místě také zasahoval tým hasičů lezců. „Všechny osoby z dolní kabinky byly bez zranění evakuovány," uvedl mluvčí hasičů David Kořínek. V kabince cestovalo čtrnáct cestujících a průvodčí, všichni jsou nyní v péči psychologů, ale nezraněni.

Pád lanovky na Ještědu

Neděle, 31. října 2021, 16:33

Pád lanovky na Ještědu
Pád lanovky na Ještědu

Zásah hasičů skončil krátce po půl čtvrté. „Na místě události zůstává jednotka HZSp. Správy železnic, JSDHO Liberec-Horní Hanychov a Liberec-Karlinky. Rovněž dále probíhá vyšetřování příčiny nehody PČR," dodal mluvčí.

Od pondělí má být přitom lanovka mimo provoz kvůli pravidelné revizi před zimní sezonou. Plánovaná revize měla trvat dva týdny a znovu měla jezdit od 13. listopadu. Lanovka na Ještěd je v majetku Českých drah. „Na místě jsou naši pracovníci, kteří mají lanovku na starost. Žádné další bližší informace zatím nemáme. Musíme počkat na vyšetřování,“ řekl Liberecké Drbně mluvčí Českých drah Lukáš Kubát. „V tuto chvíli nebudeme předjímat, co konkrétního se tam stalo," dodal.

Na možnost pádu lanovky se složky integrovaného záchranného systému pravidelně připravují, ve více než 80leté historii lanovky ale nebyl takový zásah nutný.

Po víkendu se zastaví lanovka na Ještěd. Čeká ji revize před zimní sezónou

Kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci čeká revize před zimní sezonou, při které bude z lana za pomoci jeřábu snesena i jedna z kabin. Mimo provoz bude lanovka skoro dva týdny, odstávka začne po tomto víkendu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Matyaš Kožušník, HZS LK, Denisa Albaniová

Štítky lanovka, Ještěd, Liberec, lanová dráha, České dráhy, úraz, Policie České republiky, Praha, Karel Havlíček, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

James Bond

Asi vítr, máchale.. snad vše ok.

Neděle, 31. října 2021, 14:33Odpovědět

Na Ještědu se zřítila kabina lanovky. Zemřel průvodčí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.