Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pět vražd, stovky násilných trestných činů. Kriminalita v Libereckém kraji přesto loni klesla skoro o deset procent

Kriminalita v Libereckém kraji loni klesla o 9,7 procenta. Policisté řešili 6586 skutků, v roce 2020 jich bylo 7290. Loni objasnili kriminalisté 56,1 procenta případů, o rok dříve 55,3 procenta.

Násilných trestných činů bylo v předchozích dvou letech v kraji zhruba stejně, loni jich řešili kriminalisté 617 a v roce 2020 o dva více. Vražd včetně pokusů bylo v minulém roce v kraji pět, o rok dříve šest. Jako vraždu a sebevraždu uzavřeli kriminalisté například případ z května minulého roku, kdy třiapadesátiletý muž na okraji Liberce zastřelil svoji o čtyři roky mladší ženu a poté i sebe. Střelba byla vyústěním rodinných sporů. Naopak čtyřicetiletý muž přežil v létě útok svého o devět let staršího známého na ubytovně ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Muži se znali z věznice a starší z mužů na svého známého po hádce zaútočil v opilosti zezadu, zasáhl ho jedenáctkrát nožem.

U majetkových deliktů, kterých bývá tradičně nejvíce, nastal meziročně pokles z 3033 případů na 2698. Naopak mravnostní kriminalita loni vzrostla v kraji o 32,7 procenta a v celé zemi o 17 procent. Příčiny nárůstu vidí policie v lepší vlastní vyhledávací činnosti či medializaci případů známých osobností, která je spojena s větší ochotou obětí podobné případy oznamovat. Za nárůstem ale také stojí masivní využívání elektronických komunikačních prostředků zneužívaných pro páchání mravnostní kriminality. Loni v kraji kriminalisté řešili 195 mravnostních deliktů, o rok dříve jich bylo 147.

Kriminalita celkově oproti předchozímu roku loni klesla v celé ČR. Pokles policie vysvětluje mimo jiné různými omezeními souvisejícími s pandemií nemoci covid-19, která výrazně omezovala pohyb lidí, konání veřejných akcí, provozování podniků a zařízení, ve kterých se pravidelně schází větší množství lidí a tím se zvyšuje riziko trestné činnosti. Změnilo se také statistické vykazování a dolní hranice výše škody při kvalifikaci trestného činu se zvýšila na 10 tisíc korun. Policie zaznamenala v celé zemi loni 153.233 trestných činů, meziročně o 7,4 procenta méně. Objasněnost trestných činů loni vzrostla o jedno procento na 57,3 procenta.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, kriminalita, Liberecký kraj, 2021, policie, trestný čin, Liberec, Česko, Stráž pod Ralskem, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět vražd, stovky násilných trestných činů. Kriminalita v Libereckém kraji přesto loni klesla skoro o deset procent  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.