Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Klidná noc. Hasiči kvůli čarodějnicím v Libereckém kraji neřešili jediný požár

Filipojakubská noc byla z pohledu hasičů na severu Čech klidná. V souvislosti s pálením čarodějnic neměli žádný zásah. V Ústeckém kraji měli za noc čtyři výjezdy k požárům, v Libereckém kraji žádný, vyplývá z informací od hasičů.

Klidnou filipojakubskou noc měli hasiči v sousedním Libereckém kraji. „Neměli jsme ani jednu událost," řekl zastupující krajský mluvčí hasičů Jan Přerovský. Podle něj to může i souviset s tím, že akce spojené s pálením čarodějnic se často konají pod dohledem jednotek dobrovolných hasičů.

Od sobotních 19:00 do dnešních 9:00 vyjely hasičské jednotky v Ústeckém kraji ke čtyřem menším požárům. „V Zlatnické ulici v Mostě hořela tráva 15 krát čtyři metry. V Straškově na Litoměřicku hořela hromada odpadu. V Jílovém - Modré hořela túje. V Ústí nad Labem - Přestanově hořela popelnice," uvedli hasiči na twitteru.

Hasiči letos při pálení čarodějnic vyjížděli k 88 požárům po celé zemi, což bylo o tři méně než loni. Přibližně polovina požárů byla v přírodě a mohly tak souviset s oslavami, loni to bylo 70 procent. Počet požárů oproti minulým rokům výrazně nevybočil z normálu a oslavy byly z pohledu hasičů spíše klidnější než v minulých letech. Uvedli to na webu. Lidé hasičům na sobotu nahlásili téměř 8000 pálení čarodějnic, u zhruba 150 z nich dohlíželi dobrovolní hasiči.

TRADICE ČARODEJNIC Podle dávné tradice se noci z 30. dubna na 1. května připisuje magická moc. Svátek se původně slavil zřejmě o úplňku, který byl nejblíže dnu přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Do dnešní doby se většinou uchovalo jen rozdělávání ohňů, při kterých se hoduje či zpívá. Někde se navíc pálí figurína čarodějnice či košťata, oblíbené bývá opékání špekáčků, soutěže o nejlepší masku, klání v čarodějnických dovednostech nebo slet čarodějnic. Na stejné datum připadá keltský svátek jara Beltine, v severní Evropě se poslední dubnová noc nazývá Valpuržina.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasiči Hrádek nad Nisou

Štítky ČR, hasiči, zábava, čarodějnice, Liberecký kraj, požár, Ústecký kraj, Česko, Most, Twitter, okres Litoměřice, Evropa, Straškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klidná noc. Hasiči kvůli čarodějnicím v Libereckém kraji neřešili jediný požár  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.