Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Čeští a němečtí policisté kvůli migraci začali kontrolovat hranice v Trojmezí

Čeští a němečtí policisté začali při společné akci namátkově kontrolovat vozidla na hranici v Trojmezí. Konkrétně je zastavovali na silnici z Hrádku nad Nisou na Liberecku, jež vede 600 metrů přes Polsko do německé Žitavy. Ke kontrolám policisty vede nárůst počtu uprchlíků, kteří přes Česko přecházejí do Německa.

Akce bude podle vedoucího odboru cizinecké policie Libereckého kraje Martina Patky pokračovat i v dalších dnech. „Budeme k tomu přistupovat intenzivně několikrát za měsíc, a to v nepravidelných intervalech," řekl Patka.

Podle něj se ke společné akci s německou policií rozhodli přistoupit kvůli růstu počtu migrantů ještě před zavedením kontrol na česko-slovenské hranici. Kvůli administrativní náročnosti ale bylo možné zahájit kontroly až v úterý. „Máme do toho nasazeno dvacet policistů z Česka a Německa," řekl Patka.

Uvedl, že liberecký region sice nepatří mezi hlavní tranzitní trasy, protože přes něj nevede dálnice do Německa, ale uprchlíky je i tak využívaný. „Někdy se nám stává, že už azylanti v Německu převáží migranty z Česka," řekl. Kontroly podle něj budou nejen v Hrádku nad Nisou, ale i na dalších hraničních přechodech v Libereckém kraji, které vedou do Polska.

Zvýší se namátkové kontroly na hranicích

Vedoucí skupiny spolkové policie v Hirschfelde René Borostowski řekl, že jen do Saska v oblasti mezi Trojmezím a Drážďany denně přichází 100 až 150 migrantů. Kolik jich může být přes Hrádek nad Nisou, neví. „Odhaduji, že kolem dvaceti až padesáti denně," uvedl. Při úterních prvních kontrolách policisté žádného běžence neodhalili. Borostowski také ocenil, že Česko začalo s kontrolami u hranic se Slovenskem. „Vidíme, že to má cenu," dodal.

Parlamentní frakce německé konzervativní unie CDU/CSU, která je největší opoziční silou ve Spolkovém sněmu, navrhuje kvůli složité migrační situaci zavést kontroly na hranicích s Českou republikou. Podle agentury DPA to uvádí návrh, o kterém frakce interně jednala. Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová řekla, že Berlín zatím stálé kontroly na hranici s Českem neobnoví, výrazně ale zintenzivňuje právě namátkové kontroly.

Česko se nyní stalo zemí, kudy migranti na balkánské trase proudí bez dokladů do Německa. Proto také Praha obnovila dočasné kontroly na pomezí se Slovenskem. Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že zavedení kontrol na česko-slovenských hranicích se mohlo na hranicích s Německem projevit až se zpožděním. „Než zapůsobí opatření na jedné hranici a přelijí se přes celou zemi na hranici na opačné straně, tak to trvá," řekl. Situace na německo-české hranici se podle něj již výrazně zklidnila.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, Německo, migrace, policie, Liberecký, Česko, Trojmezí, Liberecký kraj, Hrádek nad Nisou, Polsko, Žitava, Cizinecká policie, Slovensko, Nancy Faeser

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští a němečtí policisté kvůli migraci začali kontrolovat hranice v Trojmezí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.