Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Usnul za volantem a havaroval. Škoda je velká, řidič naštěstí bez šrámu

Nepříjemnou zkušenost má za sebou sedmadvacetiletý řidič, který havaroval ve Zlaté Olešnici. Když jel kolem půl dvanácté večer ve směru od Plavů, na okamžik upadl do mikrospánku. I těch pouhých pár vteřin, které mikrospánek trvá, ale stačili k tomu, že s autem havaroval.

„Sedmadvacetiletý řidič jel po silnici ve směru od obce Plavy do Sklenařic, kde vlivem únavy za jízdy usnul. Následně přejel vlevo do protisměru až mimo vozovku, kde narazil do travnatého břehu,“ popsala policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Muži se naštěstí nic nestalo, na autě ale vznikla škoda za bezmála sto tisíc korun. Zkouškou také policisté vyloučili, že by řidič před jízdou pil alkohol, a tak vyvázl jen z blokovou pokutou.

„Mikrospánek trvá tři až patnáct sekund. Pak buď usnete, nebo se s leknutím probudíte. Nehod s mikrospánkem není sice moc, bývají však někdy velmi vážné,“ varuje Sochorová a přidává v této souvislosti několik doporučení, jak mikrospánku předejít.

Protože mikrospánek většinou přichází při dlouhé a monotónní jízdě, je vhodné si cestu rozplánovat a myslet i na odpočinek. Rozhodně je dobré se vyspat před dlouhou jízdou, a to několik dní předem a před cestou neponocovat.

„Nejohroženější skupinou jsou muži do 26 let, kteří riskují a únavu za volantem podceňují. Ohrožení jsou také lidé pracující na směny a profesionální řidiči. Všichni pak hlavně v noci, protože je tma a příroda velí spát. Riziková je doba mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní a také například období v horku na dálnicích,“ upozorňuje policejní mluvčí.  

Před mikrospánkem tělo člověka většinou varuje. Objeví se únava, zívání, bolest či pálení očí nebo také neklidné sezení a nezvyklé pohyby hlavou jsou nejčastějšími varujícími podněty. Při únavě dochází ke snížení pozornosti, horšímu odhadu vzdálenosti a prodlužování reakční doby. Dobré je, pokud za jízdy s řidičem někdo hovoří. Není vhodné se také před cestou přejíst nebo si dát těžké jídlo, třeba kachnu s knedlíky. Příliš nepomáhají ani kofeinové a energetické nápoje, ty většinou působí jen krátce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nehoda, mikrospánek, doprava, Jablonecko, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Usnul za volantem a havaroval. Škoda je velká, řidič naštěstí bez šrámu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.