Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Utýral psa k smrti. Nekrmil ho, držel přivázaného v bytě, pes nakonec strádáním uhynul

Otřesným případem utýraného psa se zabývají českolipští vyšetřovatelé. Obvinili jednadvacetiletého muže ze spáchání zločinu týrání zvířat zvlášť trýznivým způsobem. Muž se o svého psa nejprve nestaral, byl na něj krutý, až zvíře zemřelo. Při výslechu se tyran obhajoval tím, že neměl dost peněz na krmení psa.

Křížence labradora si muž pořídil na inzerát jako štěně na jaře roku 2021, ale jakmile mu trochu odrostl, nebavilo ho se o něj starat a začal se k němu chovat hrubě.

„Podle svědeckých výpovědí pes v jeho péči nejvíc trpěl posledních deset měsíců svého života, tedy v období od podzimu roku 2021 do loňského července, kdy uhynul. Zjistili jsme, že mu po tu dobu nezajišťoval dostatečnou výživu a pitný režim, vůbec ho nevenčil a po většinu dne ho doma držel uvázaného za obojek na asi metr dlouhém kovovém lanku připevněném k pantům dveří,“ popsala chování tyrana mluvčí Policie ČR Ivana Baláková.

Pes měl většinou ležet ve svých výkalech a občasnou péči mu věnovali pouze návštěvníci domácnosti. „Máme také zaznamenaná svědectví o tom, že psa trestal bitím, anebo tím, že mu misky s krmivem a vodou stavěl mimo jeho dosah, když byl přivázaný. Kvůli nedostatečnému pohybu pes později ochrnul na zadní nohy a v červenci loňského roku doma bez jakékoliv pomoci uhynul. Mladík se ho zbavil tak, že ho v igelitovém pytli pohodil ho do křoví nedaleko svého bydliště,“ doplnila smutný příběh týraného psa policejní mluvčí.

Případem se policisté začali zabývat v okamžiku, kdy bylo tělo v pytli objeveno na jednom z českolipských sídlišť. „V rámci zahájeného trestního řízení jsme ho nechali zkoumat soudním znalcem v oboru veterinární medicíny a ten dospěl k závěru, že pes uhynul v důsledku pokročilého stupně vyčerpání energetických rezerv organismu a selhání imunitních reakcí pro značnou vyhublost až kachexii,“ doplnila Baláková.

Mladík čelí trestnímu stíhání pro zločin týrání zvířat, spáchaný zvlášť trýznivým způsobem. Muž se hájil tím, že něm peníze na psí krmení. Ale možnost, odvést ho proto do útulku nebo vrátit původnímu majiteli, ani nezvážil. Namísto toho ho nechal v bolestech zemřít. Za to mu nyní hrozí odnětí svobody v rozmezí od tří do šesti let.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky týrání zvířat, pes, policie, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ala Nehybova

Bych ho přivázala k topení a dala mu to vyžrat, haj.lovi!

Sobota, 18. února 2023, 11:19Odpovědět

Petr Horal

Zm.d, to samý by mu chtělo udělat. Na blití mi je z takových sviní. Jak známe České soudy, vyvázne maximálně s podmínkou a může vesele pokračovat. A nechápu sousedy, ať mi nikdo neříká, že nic nikdo neviděl a neslyšel..

Sobota, 18. února 2023, 00:36Odpovědět

Utýral psa k smrti. Nekrmil ho, držel přivázaného v bytě, pes nakonec strádáním uhynul  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.