Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Žena vylákala z lékařů desítky receptů na Zolpidem. Vycházelo jí to tři roky

Osm let vězení hrozí jednapadesátileté ženě, kterou v uplynulých dnech zadrželi členové libereckého policejního TOXI týmu. V posledních třech letech totiž pod různými identitami vylákala z různých lékařů na 5 500 tablet léčiv obsahujících psychotropní látku Zolpidem.

Kriminalisté z libereckého 1. oddělení obecné kriminality se podezřením na přechovávání omamné a psychotropní látky jménem Zolpidem začali zabývat v červenci minulého roku. Jedná se o léčivo, které se používá ke krátkodobé léčbě nespavosti a některých mozkových poruch a obsahuje psychotropní látky.

Zjistili, že jednapadesátiletá žena z Liberce si různými způsoby obstarává recepty na léky, které tuto látku obsahují. Výdej těchto léků je totiž striktně vázaný na lékařský předpis. „Žena si voláním z různých telefonních čísel a mobilních zařízení neoprávněně opatřovala od lékařů předpisy na různé druhy léků, obsahujících právě psychotropní látku Zolpidem. Při telefonátech lékařům se vždy vydávala za konkrétního pacienta daného lékaře,“ popsal mluvčí Policie ČR Vojtěch Robovský.

Jména pacientů získávala různými způsoby, nejčastěji z okruhu svých známých, kdy při hovorech s nimi zjišťovala informace, které se týkaly jejich zdravotního stavu a jména ošetřujícího lékaře. Během následných telefonátů pak lékaře požádala o zaslání receptu po jehož doručení si léčivo vyzvedávala v lékárnách po celém území okresu Liberec, ale i na dalších místech České republiky. Lidé, jejichž jména zneužívala přitom o tom neměli ani tušení.

Poté, co policisté ženu nějaký čas sledovali, ji v pondělí 17. dubna zadrželi. „Podezřelá žena byla obviněna ze zločinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, za což jí v případě prokázání viny a následného odsouzení může hrozit trest odnětí svobody od dvou do osmi let,“ poznamenal Robovský.

Při dalším šetření kriminalisté zjistili, že si žena během posledních tří let neoprávněně získala pro svoji potřebu přibližně 5 500 tablet léčiva s účinnou látkou Zolpidem, (konkrétně asi 55.000 mg účinné látky – přičemž za značný rozsah je považováno již množství přesahující 7.000 mg), a to od téměř dvou desítek lékařů.

„Případ byl pro nás zajímavý hlavně tím, jakým jednoduchým způsobem si žena léky obstarávala a jak byla schopna využít důvěry lékařů, kteří především za doby pandemie vydávali e-recepty jen po telefonické konzultaci,“ uvedl vedoucí TOXI týmu Pavel Folprecht. Jednání lékařů bude řešeno ve spolupráci s Českou lékařskou komorou.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky léky, recepty, podvod, žena, Policie ČR, TOXI tým, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena vylákala z lékařů desítky receptů na Zolpidem. Vycházelo jí to tři roky  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.