Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Bitka na fotbale: Podle Jablonce pořadatel postup schvaloval, LFA je znepokojena

Na incident, ke kterému došlo v neděli na českobudějovickém Střeleckém ostrově, reagovali také zástupci Ligové fotbalové asociace (LFA) a hostující klub. Jablonec tvrdí, že hlavní pořadatel postup pracovníků bezpečnostní agentury schvaloval. Jihočeši vzkázali, že budou událost interně vyšetřovat s bezpečnostní a pořadatelskou agenturou.

Bitka při ligovém utkání? Bezpečnostní agentura měla napadnout fanoušky Jablonce

K potyčce mezi fanoušky Jablonce a bezpečnostní agenturou mělo dojít včera odpoledne v Českých Budějovicích. Při ligovém utkání domácího Dynama podle jednoho z diváků "lítaly facky" v sektoru hostí. Na místě zasahovala policie, událostí by se...

Od pondělního odpoledne se na Twitteru objevují videa z konfliktu při utkání mezi Českými Budějovicemi a Jabloncem. Je na nich zákrok bezpečnostní agentury v sektoru hostujících fanoušků. Budějcká Drbna o události informovala dnes dopoledne a přinesla také svědectví těch, kteří byli na místě. Jejich slova včetně prvotních vyjádření klubů, LFA či policie jsou k dispozici ZDE

Mluvčí LFA Štěpán Hanuš ráno sdělil, že pokud bude mít disciplinární komise k dispozici důkazy, bude se událostí zabývat. To se ještě v průběhu pondělí stalo, a tak LFA zveřejnila oficiální vyjádření na svém webu

„Ligová fotbalová asociace je silně znepokojena incidentem, který se odehrál v utkání mezi Českými Budějovicemi a Jabloncem. Z video záznamu, který má Ligová fotbalová asociace k dispozici, je patrné, že zásah pořadatelské služby vůči fanouškovi byl nepřiměřený a zcela nepřijatelný. Událost na stadionu zaznamenal technický delegát LFA, který o ni informoval ve své zprávě,“ píše se ve vyjádření.

Disciplinární komise bude věc řešit na svém nejbližším zasedání. To je naplánované na čtvrtek tohoto týdne. 

„Vedení soutěže je nicméně přesvědčeno a pevně doufá, že se jím budou zabývat též orgány činné v trestním řízení, neboť se z doposud poskytnutých informací jedná o nepochopitelný exces. Takovéto chování členů pořadatelské služby na fotbalové stadiony nepatří a věříme, že se v budoucnu nebude opakovat,“ vzkázala LFA. 

Videa z neděle zveřejnil na svém twitterovém účtu Michael Beránek. Jejich autorem je podle něj majitel účtu Fotbal Turist, který podle svých slov pochází z Walesu. Ten také zveřejnil fotografii ze stadionu.

Odpoledne vydal na svém webu oficiální vyjádření také FK Jablonec. Zástupci klubu nesouhlasí s agresivitou ze strany pořadatelské služby a odsuzují chování zaměstnanců pořadatelské služby, píše se ve vyjádření. 

„Během utkání došlo k incidentu mezi fanoušky FK Jablonec přítomnými v sektoru pro vlajkonoše hostů a pořadatelskou službou, který vyústil ve fyzické napadení několika našich příznivců. Na provedení nepřiměřeného zásahu byli ještě během utkání přítomnými zástupci klubu upozorněni hlavní pořadatel utkání a technický delegát LFA. Pokud se některý fanoušek proviní proti návštěvnímu řádu, měl by být vyveden mimo stadion řádným a kultivovaným způsobem. Fyzické napadení jakéhokoliv účastníka fotbalového zápasu odsuzujeme a nemělo by se objevovat na žádném stadionu,“ uvádí ve svém stanovisku jablonecký klub. 

„Zároveň upozorňujeme na zarážející přístup hlavního pořadatele, který k celé situaci měl velmi chladný postoj a postup pracovníků bezpečnostní agentury schvaloval. Rádi bychom apelovali na všechny kluby, že provinění proti návštěvnímu řádu nesmí nikdy vést z brutálnímu fyzickému napadení fanouška,“ dodali Severočeši. 

Po zápase, který domácí vyhráli 5:1, se věc řešila s delegátem utkání. Ten měl svědectví zanést do zprávy technického delegáta. 

Dynamo nejprve vyloučilo, že by došlo ze strany pořadatelské služby k pochybení. Po tom, co se na internetu objevilo video, kde je vidět zásah bezpečnostní agentury, klub kontaktoval redakci. „Celou záležitost budeme interně vyšetřovat s bezpečnostní a pořadatelskou agenturou, se kterou nás váže smlouva a byla na zápase přítomna. O výsledcích šetření budeme veřejnost informovat,“ sdělil mluvčí Dynama Dušan Mendel po 16. hodině Budějcké Drbně. Stejné prohlášení je i na webu Jihočechů. 

Na nedělní dění v Českých Budějovicích reagoval kromě jiných také šéf pražské Slavie Jaroslav Tvrdík„Předsedovi představenstva SK Dynamo České Budějovice jsem osobně sdělil rozhořčení nad brutálním chováním ochranky pořádajícího klubu. Věřím, že Policie ČR bude řeišt jak primární incident, tak zásah ochranky. Vedením LFA jsem byl ujištěn, že situaci také již vyšetřuje,“ napsal na Twitter.

Na stadionu hlídali zaměstnanci bezpečnostní agentury PS Patrol, která sídlí právě na Střeleckém ostrově u stadionu. Také tuto firmu redakce požádala o vyjádření. „Vím o tom okrajově. Mám prvotní informace o tom, že tam došlo k porušování návštěvního řádu. Naši chlapci tam vyvedli nějaké lidi z kotle domácích i hostí, předali je policii a ta je měla odvést na záchytnou stanici. Samozřejmě se tím budeme zabývat,“ ubezpečil jednatel Petr Schwarz

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fotbal Turist

Štítky fotbal, dynamo, české budějovice, jablonec, pořadatel, lfa, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bitka na fotbale: Podle Jablonce pořadatel postup schvaloval, LFA je znepokojena  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.