Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zásah protidrogového týmu. Policisté zadrželi šest lidí, zajistili varnu v paneláku

Policejní operace ORTA krajského TOXI týmu proběhla na konci srpna v Libereckém kraji. Policisté při ní zadrželi šest lidí a obvinili je z nedovolené výroby drog. Jednoho z mužů policisté přistihli přímo při výrobě drog, varnu přitom měl v bytě panelového domu.

Na přípravě zásahu pracovali policisté od začátku roku. „Kladli jsme se za cíl naplánovat zásah tak, abychom přistihli výrobce přímo v okamžiku výroby drogy. A to se nám také povedlo,“ uvedl vedoucí TOXI týmu Pavel Folprecht.

Jedna z velkých varen byla podle policie umístěna přímo v bytě panelového domu. „Bylo nezbytné zajistit, aby nedošlo k ohrožení na životě a zdraví obyvatel domu, nejen v souvislosti se samotným zásahem, ale také z důvodu množství chemikálií potřebných k výrobě drog, o nichž jsme předpokládali, že se v bytě nacházejí,“ dodal Folprecht. Na zásahu tak kriminalisté spolupracovali také se Zásahovou jednotkou Ústeckého kraje.

Hlavního organizátora tak policisté zadrželi přímo při výrobě 800 gramů pervitinu, na místě navíc byl i další z vařičů. Další čtyři osoby pak policisté paralelně zadrželi na dalších místech kraje. „Nutno podotknout, že všech šest obviněných již mělo nějakou trestní minulost. V drtivé většině spojenou právě s výrobou a distribucí metamfetaminu,“ uvedl mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Policisté zajistili nejen přibližně 400 gramů právě připravovaného metamfetaminu, ale také bezmála půl kilogramu drogy z předchozí výroby. Kromě pervitinu samotného pak zajistili také 31 kilogramů tablet s obsahem pseudoefedrinu v hodnotě více jak 2 miliony korun. Z těch by bylo možné vyrobit na 6 kilogramů pervitinu. Kriminalisté zajistili také finanční hotovost ve výši 1,1 milionu korun, 5 kilogramů konopí a velké množství chemikálií, které byly připraveny pro další výrobu.

Podle Folprechta se co do rozsahu jedná o jeden z největších případů v Libereckém kraji. „Hlavní organizátor nás velmi překvapil tím, že výrobu přesunul na poslední měsíce do bytu v panelovém domě. I přes velmi sofistikované zařízení proti zápachu se domem linul silný zápach. Byli jsme nuceni používat ochranné pomůcky a velmi důkladně určit bezpečné a chemikáliemi kontaminované zóny,“ uzavřel.

Šesti obviněným za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí od 10 do 18 let.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, toxi tým, zásah, pervitin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Svoboda

Skoro je to pravda, až na to, že v domě nic moc cítit nebylo, snad někdy jako když se něco natírá. A jestli byl někdo ohrožen, tak to policajti nikomu v domě neřekli, možná jen majiteli pronajatého bytu.

Úterý, 19. září 2023, 19:19Odpovědět

Jan Strapina

A ejhle perníček!!!!!!!Ale ten pardubický to asi nebyl co?!

Čtvrtek, 14. září 2023, 08:26Odpovědět

Zásah protidrogového týmu. Policisté zadrželi šest lidí, zajistili varnu v paneláku  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.