Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Drogový velkosklad v Liberci. Muž skladoval tuny kokainu a hašiše, jde po něm Europol

Policie pátrá po Vilému Kováčovi, který podle policie v Liberci skladoval tuny drog. Devětačtyřicetiletý muž je na útěku a pátrá po něm i Europol. Hlavní zadavatel drogových zakázek, obviněný cizinec, je ve vazbě v Německu.

Právě tento cizinec podle zjištění kriminalistů byl v kontaktu s kartely a zločineckými organizacemi téměř po celé Evropě a domlouval drogové obchody s kokainem v tunovém množství přímo z Jižní Ameriky a dovoz hašiše z blízkého východu.

Kováč pak dalším mezinárodním zločineckým skupinám poskytoval logistiku a neoprávněně přechovával narkotika, a to díky své organizované zločinecké skupině, kterou kolem sebe postupně vybudoval.

Podle policistů v Liberci nejméně od roku 2018 fungoval sklad drog. „Dokázal poskytnout spediční firmy, které přepravovaly zboží se stovkami kilogramů kokainu nebo hašiše. K úkrytu sloužily například banány, plechovky s tuňákem, cestovní kufry, železná ruda, žulové desky, papírové podtácky nebo kukuřičné lupínky,“ popsala Lucie Šmoldasová z Národní protidrogové centrály.

V Liberci tak byla podle konkrétních zjištění policie uskladněna tuna kokainu a tři a půl tuny hašiše. Celý proces fungovala tak, že z některých států Evropské unie do Liberce mířili pro drogy kurýři, do jiných zase vypravovali kamiony se zbožím a ukrytými drogami.

Hodnota drog se podle policie pohybuje ve výši několika miliard. „Kováčova skupina je stihaná též za dovoz cigaret s daňovým únikem přes 84 milionů korun. Policie ČR zajistila dva kamiony nezákonně dovezených cigaret, v Ekvádoru se podařilo zajistit přes půl druhé tuny kokainu v zásilce tuňáků, ve Slovinsku 101 kg kokainu v krabicích s banány, v Lotyšsku přes 900 kg hašiše v žulových deskách a přes 180 kg hašiše bylo zajištěno v cestovních kufrech v Holandsku,“ vypočítala Šmoldasová.

Jejich činnost byla tak rozsáhlá, že pro její vyšetřování vznikly dva mezinárodní týmy. Před rokem proběhla rozsáhlá mezinárodní akce v devíti státech Evropské unie a v USA, při které bylo za organizovanou drogovou trestnou činnost, krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti zadrženo celkem 44 lidí, z toho devět Čechů. „Další kokain, řádově v kilogramech, policie našla při domovních prohlídkách na Slovensku a v Německu. Členům organizované zločinecké skupiny policie také zajistila finanční prostředky, nemovitosti, vozidla a luxusní hodinky v celkové hodnotě přesahující 40 milionů korun,“ uvedla.

Případ nyní míří k soudu, státní zástupkyně podala k soudu obžalobu proti jedenácti osobám a jedné firmě.

Na Viléma Kováče je vydán Evropský zatýkací rozkaz. „Policie má k dispozici varianty jeho aktuální podoby a žádá občany o jakékoli informace, které by mohly vést k jeho dopadení,“ řekla Šmoldasová.

Vilém Kováč je obžalován z organizování zločinecké skupiny. „Za mimořádně závažnou drogovou trestnou činnost  hrozí obžalovanému v případě odsouzení výjimečný trest s horní hranicí trestní sazby až 24 let vězení, protože se podílel na mezinárodních drogových obchodech v celkovém prokazovaném rozsahu 7,5 tun narkotik,“ uzavřela.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, pátrání, vilém kováč, drogy, sklad, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Vládní trpaslíci, kudlanky, trubci, komedianti by to mohli vyměnit za léky nebo to rovnou v ordinacích místo léků rozdávat, I v nemocnicích a na sálech pacientům, a přetíženým doktorům.

Pátek, 1. prosince 2023, 19:07Odpovědět

Martin Vaněk

To má v paži: kdyby pěstoval konopí, a léčil by tím lidi, dostal by 6 let, ale tohle je prkotina - vyfásne podmínku jako ten Vietnamec, u kterého našli 50kg trávy...

Pátek, 1. prosince 2023, 10:29Odpovědět

Libor Burian

Vražedná lichvářská válečnická zbrojařská lupičská zlodějská překupnická pašeracká mafie na to má. U nás 300 Pandora rájařů daňových odkláněčů, v Izraeli 665. A vidímejak je u nás, jak dopadl nejzkorumpovanější stát východní Evropy, teď Izrael, mafiani vždy včas zdrhnou. Jako u nás za 2 světové světové války I po ní kněžská roucha v národní frontě, a po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy.. na yt viz agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, pavkovců, rytigovci,mrázkovci,rychetskych, dvořáků, střížů, kroupové, všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám, rozdávají si metály. Přijďte všichni ke všem volbám říct mafii a dost !

Pátek, 1. prosince 2023, 14:45Odpovědět

Libor Burian

Vražedná lichvářská válečnická zbrojařská lupičská zlodějská překupnická pašeracká mafie nemá hranice. Po rozvratu v roce 89 převlékli soudruzi soukmenovci kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli. Chladí přivezli Proherní automaty, nadělali z lidí gamblery a zničili stovky lidí a jejich rodin. bakulové, kožení, 300 Pandora rájařů, ,stavební krize', kalousové, s církevním tunelem, inflace, ceny všeho, fialové Ziskovky, Pyramidy a letadla překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, exekutorů, pasáků, vexláků, lhářů, podvodníků, žvanilů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů, falešných studentů falešných bendopráv a škol prodavačů danuschetitulů, loutky, bílí koně, bendostán kde mafie hlasuje podle dirigentů, ne podle svědomí jak slibují. Teď chtějí nadělat z lidí feťáky jako v americe kde jich mají dvacet milionů. Proto si benda lebedí nad brněnskou lajnou,viz Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati. Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost !

Pátek, 1. prosince 2023, 01:46Odpovědět

Jan Strapina

Vida ,tak už nejen Brno,alei Liberec byl vydatně zasněžen!!!!!!!!Pěknej frajer,takový český El CHapo Guzmán!!!!!!!!!

Středa, 29. listopadu 2023, 15:50Odpovědět

Drogový velkosklad v Liberci. Muž skladoval tuny kokainu a hašiše, jde po něm Europol  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.