Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Náročná noc. Hasiči měli sedmdesát výjezdů, hlavně k popadaným stromům

Dopravu v Libereckém kraji komplikuje sněžení, popadané stromy, ale také voda. V Krkonoších zase spadlý strom zastavil ráno provoz na železniční trati mezi Martinicemi v Krkonoších a Roztokami u Jilemnice, vlaky už ale znovu jezdí. Silničáři doporučují zvýšenou opatrností, stále fouká vítr, který může zejména v otevřených místech vytvářet na silnicích sněhové jazyky a v horách závěje. Hasiči měli v noci desítky výjezdů.

Zatím zůstává pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny uzavřena silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska, autobusy a osobní auta tudy projedou. „Doporučená alternativní trasa do Polska pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. Apelujeme na řidiče, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem," zdůraznil Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Hasiči měli přes noc na sedmdesát výjezdů. „Většinou se jednalo o technickou pomoc, kdy hasiči likvidovali stromy a větve spadané na komunikace, aby byla zapezpečena jejich průjezdnost," uvedli hasiči na sciálních sítích.

V horských oblastech Libereckého kraje musí i dnes řidiči počítat se sněhovými přeháňkami, které směrem do nížin přecházejí ve sníh s deštěm nebo déšť. Vítr a srážky navíc snižují viditelnost. I na hlavních tazích jsou zbytky rozbředlého sněhu, které mohou klouzat a řidiči by proto měli zpomalit. Na silnicích nižších tříd, hlavně v horách musí motoristé počítat s vrstvou ujetého sněhu, bez zimní výbavy by do hor neměli vyjíždět.

I přes den očekávají meteorologové podobné počasí, k večeru se bude oteplovat. Teploty mohou vystoupat až k pěti stupňům, na horách ale bude po celý den mrznout. Vítr se většinou zmírnil a měl by dosahovat rychlostí jen do 30 kilometrů v hodině.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, počasí, silnice, voda, sjízdnost, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náročná noc. Hasiči měli sedmdesát výjezdů, hlavně k popadaným stromům  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.