Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Za volantem pila až čtvrtina Čechů. Liberecký kraj patří mezi nejhorší v zemi

V celé České republice se za rok 2023 stalo zhruba čtyři tisíce dopravních nehod u kterých policie prokázala požití alkoholu u některých z řidičů. Nejvíce těchto dopravních nehod způsobili řidiči, kteří nadýchali více než 1,5 promile. Podle statistik vědomě za volant usedla až čtvrtina Čechů, tvrdí průzkum společnosti NextBase.

„Přestože pozorujeme mírný pokles v nehodách zaviněných alkoholem, je nezbytné posílit osvětu a zavést přísnější opatření proti řízení pod vlivem jak alkoholu, tak drog, aby se zvýšila bezpečnost na našich silnicích,“ uvedl v tiskové zprávě Oldřich Kassl, koordinátor Besip Praha. 

Na pomyslném žebříčku nehod zaviněných alkoholem je Liberecký kraj druhým nejhorším regionem v České republice včetně Prahy. Konkrétně v Libereckém kraji se v letošním roce stalo 4775 nehod, z toho 231 pod vlivem alkoholu.  

Od 1. ledna 2024 dojde k zvýšení sankcí za řízení pod vlivem alkoholu v České republice. Při hladině alkoholu nad 0,3 promile bude pokuta sedm až 25 tisíc korun, šest bodů a zákaz řízení na šest až 18 měsíců. Pro odmítnutí testu na alkohol a jiné návykové látky bude pokuta 25  - 75 tisíc korun, šest bodů a zákaz řízení na 18 až 36 měsíců.  

Dle poslední dostupné statistiky z roku 2022 Češi spotřebují 169,5 litrů alkoholu ročně na osobu, a to jsou započítány i děti. Podle dat Českého statistického úřadu konzumují Češi zdaleka nejvíce piva – za rok 2022 jde o 142,9 litru ročně, u vína jde o 19,9 litru a v lihovinách o 6,8 litru ročně. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky alkohol, nehoda, Česko, Praha, Liberecký kraj, silnice, BESIP, Český statistický úřad, drogy

Za volantem pila až čtvrtina Čechů. Liberecký kraj patří mezi nejhorší v zemi  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.