Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Za převoz nepovoleného množství cigaret a tabáku hrozí mužům vězení

Posádku v osobním autě, která převážela neproclené cigarety a tabák, zadrželi celníci u Rynoltic na Liberecku. Uvnitř vozu našli 350 kartonů cigaret a 5 kilogramů tabáku. Dvojici mužů, která se nyní musí zodpovídat z daňového úniku přes čtvrt milionu korun, hrozí až tři roky vězení.

Vozidlo si vytipovala hlídka při provádění rutinní kontroly v pátek 5. ledna v podvečer. Vůz zastavila a zkontrolovala. Autem jeli dva cestující, kdy na rutinní otázku, zda ve vozidle nepřevážejí zboží uniklé celnímu dohledu, spolujezdec bez okolků řekl, že převážejí větší množství cigaret a tabáku. Když se člen hlídky zeptal, o jaké množství se jedná, spolujezdec vystoupil z vozidla s tím, že se musí podívat.

V kufru automobilu se nacházelo pět kartonových krabic a jedna igelitová taška. Nápis na krabicích uváděl, že se jedná o svítidla a že zboží uvnitř je křehké. Jedna z krabic byla rozlepená a v ní se nacházely kartony cigaret,“ popsala mluvčí Celního úřadu Libereckého kraje Amálie Kolářová.

Ostatní krabice byly zalepené, avšak to, že se uvnitř nachází také tabákové výrobky potvrdil ještě před jejich rozlepením speciálně vycvičený pes. V igelitové tašce objevili příslušníci celní správy také zatahovací sáčky s tabákem ke kouření o celkové hmotnosti pět kilogramů. Dohromady tedy bylo v autě 350 kartonů cigaret a 5 kg tabáku ke kouření. Spolujezdec potvrdil, že toto množství mají s řidičem napůl a zboží převážejí z příhraničí třetí osobě.

Muži byli předáni přivolané výjezdové skupině odboru pátrání Generálního ředitelství cel, která si celý případ převzala. Za zadržené množství jsou oba cestující podezřelí ze spáchání trestného činu krácení daně, protože celkový únik na spotřební dani činil 261.400 korun. Tedy na jednoho obviněného vychází 130.700 korun,“ přiblížila Kolářová.

V případě odsouzení cestující nejen, že přijdou o zadržené zboží, ale také budou muset spotřební daň doplatit. Zároveň jim hrozí vězení až na tři roky.

V souvislosti s případem apeluje Celní správa České republiky na dodržování limitů pro dovoz vybraných výrobků ze zemí EU, které se navíc od 1. ledna letošního roku rozšířily o nové výrobky, které jsou zatíženy spotřební daní, tudíž i jejich množstevními limity.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Celní úřad pro Liberecký kraj

Štítky cigarety, tabák, celní úřad, únik na dani, Liberecko

Za převoz nepovoleného množství cigaret a tabáku hrozí mužům vězení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.