Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zázrak, že přežil. Muž v Hejnicích málem ubil známého, do vězení jde na osm let

Liberecký krajský soud poslal na osm let do vězení Jana Holického, který loni na jaře zbil ve své chatě v Hejnicích svého známého, toho pak v chatě bez pomoci nechal ležet více než 24 hodin. Holického poté zadržela zásahová jednotka. Státní zástupkyně pro obžalovaného chtěla třináct let vězení za pokus o vraždu, naopak obhájce požadoval nižší trest za ublížení na zdraví. Soud se nakonec přiklonil právě k obhájci a čin překvalifikoval na ublížení na zdraví se sazbou od tří do deseti let. Rozsudek ale ještě není pravomocný.

Podle obžaloby motivací k činu obžalovaného byl vztek poté, co se dozvěděl, že by jeho známý měl převzít bar, který dosud sám provozoval. Holický u soudu dnes uvedl, že nechtěl svého známého zabít a ani neplánoval jeho napadení. Za způsobenou zdravotní a duševní újmu požaduje napadený muž skoro 3,7 milionu korun. Utrpěl těžké poranění mozku, mnohočetné poranění obličeje, měl zlomené žebro, propíchnutý hrudník, rozvíjel se u něj zánět plic, měl závažnou poruchu funkce ledvin, byl i podchlazený a měl i další poranění.

Podle státní zástupkyně Petry Pazderkové celá situace neproběhla tak, jak tvrdil obžalovaný. „Poškozený si nic nepamatuje, jak útok probíhal, ví jen obžalovaný. Že ale neprobíhal tak, jak říkal pan obžalovaný, vyplývá ze znaleckého posudku v oboru zdravotnictví soudního lékařství,“ uvedla.

Poškozený muž podle ní přežil jen díky rychlému zásahu policie a záchranářů. „Poškozený má následky, které si nejspíše ponese až do konce života. Je velký zázrak, že vůbec přežil,“ dodala s tím, že za pokus o vraždu navrhla obžalovanému třináct let vězení.

Muž z Hejnic zbil známého a držel ho celý den, obžalován je z pokusu o vraždu

Před soudem v Liberci dnes stanul sedmačtyřicetiletý Jan Holický. Letos na jaře zbil svého o šest let mladšího známého a poté ho držel přes 24 hodin ve své chalupě v Hejnicích na Liberecku, než ho zadržela zásahová jednotka policie. Muž je...

Jan Holický ve své závěrečné řeči činu litoval. „Je to moje lidské selhání. Mým úmyslem nebylo nikoho usmrtit, moje jednání spočívalo ve vzteku, strachu a zradě. Nic mě neomlouvá, co jsem udělal, trest si zasloužím,“ uvedl.

U soudu se hned několikrát omlouval. „Chtěl jsem se mu omluvit a popřát mu mnoho zdraví. Chci se omluvit i jeho mamince. Vím to sám, jsem rodič a neumím si představit, že bych podstupoval něco takového ve strachu o své dítě,“ dodal.

Jeho obhájce se snažil, aby byl čin souzen jako ublížení na zdraví. A k tomu se nakonec přiklonil i soudce, který čin překvalifikoval právě na ublížení na zdraví s těžkou újmou. Zde je kvalifikace 3 až 10 let a soudce potrestal obžalovaného trestem pod horní hranicí. „Nemáme prokázáno, že by ho chtěl od počátku usmrtit," zdůvodnil změnu kvalifikace předseda senátu Pavel Pachner.

Součástí nepravomocného rozsudku je, že Holický má zdravotní pojišťovně zaplatit náklady spojené s léčením svého známého ve výši 2,212 milionu korun. Napadený muž navíc žádal vyplacení více než 3,7 milionu korun za ztrátu výdělku, náhradu za vytrpěnou bolest a nemajetkovou újmu, soud mu přiznal zhruba 817 tisíc korun a se zbytkem odkázal na občanskoprávní řízení.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský soud v Liberci

Štítky soud, liberec, pokus o vraždu, ublížení na zdraví, hejnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Kdoví jak to bylo,beztak měli oba upito a to pořádně,holt chlast je zlý rádce a tak to končí!

Sobota, 10. února 2024, 14:50Odpovědět

Zázrak, že přežil. Muž v Hejnicích málem ubil známého, do vězení jde na osm let  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.