Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Muž přinesl údajnou munici. Policie evakuovala kavárnu a uzavřela silnice

Předmět připomínající munici zaměstnal v pondělí 26. února policisty i pyrotechniky. Muž předmět přinesl z lesa od rozhledny Světlý Vrch a dopravil ho do nedalekých Albrechtic v Jizerských horách. Nález způsobil poprask.

Včera krátce před polednem přijel policistům na oddělení v Tanvaldě muž oznámit, že v lese pod rozhlednou Světlý vrch v Albrechticích v Jizerských horách nalezl podezřelý předmět, který mu připomíná rozbušku. Podle něj je předmět očouzený a kouká z něj knot,“ popsala mluvčí Policie ČR Dagmar Sochorová. Vypověděl ale také, že ho přemístil z lesa k jednomu z domů v Albrechticích, protože ho nechtěl brát do auta, aby ho přivezl na policejní služebnu.

Ve chvíli, kdy se tuto zprávu policisté dozvěděli, okamžitě vyrazili na místo. Policisté opatrně předmět připomínající munici vyfotili a zaslali snímek na operační středisko, které vyrozumělo o případu pyrotechniky. Ti také na místo krátce po čtrnácté hodině přijeli. Mezitím pro jistotu tanvaldští policisté zajistit bezpečný perimetr kolem místa, kde se podezřelý předmět v té době nacházel. Dvě hlídky a kolegové od dopravní policie z přilehlé kavárny evakuovali šest lidí a uzavřeli silnici vedoucí z Albrechtic do Desné a Tanvaldu. Dále požádali obyvatele ze vzdálenějších horských penzionů, aby nevycházeli ven a zůstali uvnitř. Samozřejmě také posílali pryč turisty a náhodné kolemjdoucí, kteří přicházeli od rozhledem Světlý vrch, Tanvaldský Špičák a Špička na Malém Špičáku.

Pyrotechnici po svém příjezdu předmět ohledali a zjistili, že se naštěstí nejedná o munici a žádné nebezpečí nikomu nehrozí,“ doplnila policejní mluvčí. V souvislosti s případem ale důrazně policisté upozorňují, aby lidé v případě, že najdou předmět připomínající munici, tak s ním nemanipulovali a nikam ho nepřenášeli. I když mohou takové předměty vypadat nefunkčně a být zkorodované, skutečně bývají čas od času funkční. I drobná manipulace může u staré munice způsobit aktivaci a ohrožen je nejen nálezce, ale i široké okolí.

Místo nálezu se musí vhodně označit, zajistit, aby k němu nikdo nechodil a kontaktovat policii. Manipulovat s ním mohou pouze odborníci, v tomto případě pyrotechnici.  

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Drbna

Štítky nález, munice, pyrotechnici, evakuace, Albrechtice v Jizerských horách, Jablonecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž přinesl údajnou munici. Policie evakuovala kavárnu a uzavřela silnice  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.