Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Bouřky zaměstnaly profesionální i dobrovolné hasiče. Voda zaplavila také nájezd na frekventovanou silnici

Středeční bouřky, které se prohnaly přes Liberecký kraj, zaměstnaly profesionální i dobrovolné hasiče. Mezi šestou a desátou hodinou večerní zasahovali zhruba sedmdesátkrát. Nejvíce práce v souvislosti s bouřkovým počasím měli na Liberecku, kde řešili přes čtyřicet událostí.

„Konkrétně se jednalo zejména o zásahy, kdy bylo zapotřebí čerpání vody ze zatopených sklepů či lagun ze silnic. Ve více než dvaceti případech pak jednotky požární ochrany odstraňovaly popadané stromy, a to hlavně z komunikací,“ shrnula tisková mluvčí hasičů Jarmila Benešová.

Voda také zaplavila podjezd u nájezdu na silnici první třídy ve směrem na Turnov a Prahu. „V podjezdu pod přemostěním tam vznikla laguna, která řidičům znemožnila průjezd. Na místo vyjeli jablonečtí profesionální hasiči a dobrovolní kolegové z Rychnova u Jablonce nad Nisou. Během necelé hodiny od nahlášení události vodu z laguny odčerpali do kanalizace, a místo tak zprůjezdnili,“ dodala Benešová.

Bouřky doprovázené kroupami a silným větrem, které se ve středu odpoledne a večer prohnaly téměř celým Českem, působily problémy v dopravě a dodávkách elektřiny. Hasiči měli v celé republice kvůli počasí zhruba 950 výjezdů, hlavně ve Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji. Evakuovali také dva dětské tábory. Spadlé stromy omezily dopravu na několika regionálních tratích i na železničním koridoru u Chvaletic na Pardubicku. Výpadky elektřiny postihly desítky tisíc odběrných míst. Některé zejména menší toky přechodně vystoupaly většinou na první povodňový stupeň. Víc se rozvodnil Svinenský potok, který podle hasičů „doslova spláchnul“ Trhové Sviny.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS LBK

Štítky Česko, laguna, silnice, hasiči, bouřka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouřky zaměstnaly profesionální i dobrovolné hasiče. Voda zaplavila také nájezd na frekventovanou silnici  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.