Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Sobota 31. srpna 2024  |  Svátek má Pavlína
Bez reklam

Do věznice Rýnovice v Jablonci pašovaly drogy tři skupiny, policie obvinila osmnáct lidí

Tři organizované skupiny, které pašovaly drogy do věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou, odhalili jablonečtí kriminalisté ve spolupráci s příslušníky Vězeňské služby. Policie obvinila 18 lidí, osm z nich je odsouzených. Za drogové delikty jim hrozí až deset let vězení. Pro jabloneckou policii jde zřejmě o největší takový případ za poslední dvě dekády.

„Myslím si, že za posledních 20 let jsme tady takto velké skupiny nikdy nedělali. Je to určitě úspěch, byť třeba na konci to zajištěné množství drog není nijak oslnivé, obrovské, nejsou to kilogramy. Nicméně to, že se podaří rozkrýt, jakým způsobem je to organizováno, kdo to pronáší, kdo to objednává, kdo to platí, ke komu se to dostane a kdo to distribuuje uvnitř, je obrovský úspěch," řekl ředitel policejního Územního odboru Jablonec nad Nisou Pavel Langr.

Případem se policie ve spolupráci s vězeňskou službou začala zabývat v březnu minulého roku. Podnět vzešel od jednoho vězně. „V té první fázi nám předal některé konkrétní údaje, které se nám zdály být velmi konkrétní až podezřelé, takže jsme začali prověřovat tyto informace. A potvrdilo se, že tyto informace jsou opravdu validní, věrohodné, přesné," řekl ředitel věznice Petr Veselý.

Podle něj motivací vězně nebylo získat nějakou výhodu za předávání informací. „Řekl, že není spokojený se stavem, kdy v prostorách, který sdílí ve výkonu trestu více lidí, tak se děje tato trestná činnost a v podstatě to ovlivňuje jejich život na oddíle," dodal.

Nejpočetnější odhalená skupina měla devět lidí, z toho čtyři byli vězni z Rýnovic. Prvním hmatatelným důkazem proti nim bylo zadržení jednoho vězně, který se při návratu z vycházky snažil do věznice propašovat čtyři balíčky s 21 gramy marihuany, skoro sedmi gramy pervitinu a 14 tabletami s buprenorfinem.

Druhá organizovaná skupina měla pět členů, z toho tři byly matka, sestra a přítelkyni jednoho odsouzeného. Při prohlídce u něj vězeňská služba nalezla nelegálně držený mobilní telefon a dvě takzvaná psaníčka s obsahem rostlinné látky a zbytků bílé krystalické látky.

Ve třetím případě jsou obviněné čtyři osoby, z toho tři vězni. Jeden z nich se pokusil z pracoviště, které je mimo věznici, propašovat dovnitř v konečníku balíček s pervitinem.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, kriminalita, věznice, drogy, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do věznice Rýnovice v Jablonci pašovaly drogy tři skupiny, policie obvinila osmnáct lidí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.