Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Srážek se zvěří přibývá. Náklaďák na Českolipsku srazil a usmrtil šest divočáků

Během jediné noci na pondělí došlo v Libereckém kraji hned pět střetů aut se zvěří. Ta nejtěžší se stala na silnici 38, kde náklaďák narazil do šestičlenného stáda divočáků a všechny usmrtil. Policisté v těchto dnech tak opět řidiče varují.

K pěti nehodám došlo od sedmi hodin večer do šesté ranní. Všechny se navíc staly na Českolipsku. „V neděli se kolem 19.40 na I/38 u Doks střetl volkswagen se srnou, ve 20 hodin v obci Jestřebí jiný volkswagen také se srnou a krátce po 21. hodině se na silnici druhé třídy ve Sloupu v Čechách srazila se srnou Honda. Dnes kolem paté ráno na silnici I/15 v Kravařích skočil daněk do jízdní dráhy vozidlu Škoda Karoq a o hodinu později na I/38 dokonce motorové vozidlo tovární značky Iveco usmrtilo šest divočáků, kteří mu ve skupince vběhli do silnice. Ve všech případech se nehody obešly bez zranění posádek vozidel,“ uvedla mluvčí policie Ivana Baláková.

Policisté řidiče znovu varují. „Vzhledem k narůstajícímu počtu těchto nehod znovu opakujeme motoristům základní pravidla, jak se mají za volantem zachovat, pokud je už střet s lesní zvěří nevyhnutelný. Odborníci na bezpečnost v silničním provozu doporučují intenzivně brzdit a snažit se udržet vozidlo v přímém směru. Pokud se řidiči snaží vyhnout střetu se zvířetem, mohou ve smyku nekontrolovatelně nabourat do stromu nebo do auta v protisměru,“ popsala mluvčí.

Ideální ale podle ní je střetu se zvěří předejít tím, že v místech jejího možného výskytu snížíme rychlost, kontrolujeme si obě strany silnice a soustředíme se na tu eventualitu, že nám zvíře může do jízdní dráhy skočit. „Jakmile zaregistrujeme pohyb zvěře na silnici, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Někdy stačí zatroubit a zvíře se vám podaří vyplašit. Počítejme také s tím, že se většinou pohybují ve skupinkách, takže je pravděpodobné, že vámi zpozorované zvíře budou následovat další kusy,“ upřesnila Baláková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Policie ČR

Štítky policie, nehoda, střet se zvěří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Srážek se zvěří přibývá. Náklaďák na Českolipsku srazil a usmrtil šest divočáků  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.