Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Soud v Liberci se vrátil ke kauze s Půtou, několik dnů bude číst protokoly

Krajský soud v Liberci se v pondělí po roce a půl vrátil ke korupční kauze, ve které je obžalováno devět lidí včetně hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) a pět firem. Mezi nimi je i společnost Metrostav. S ohledem na dlouhou dobu od posledního líčení ale nejprve předseda senátu Pavel Pachner musí přečíst to nejdůležitější z předchozích jednání, což mu zabere zřejmě několik dní.

S tímto postupem souhlasili státní zástupce i obžalovaní. Pokud by byl někdo proti, musel by soud podle Pachnera začít projednávat celou kauzu od začátku. I tak ale musí soudce přečíst 140 stran podstatného protokolu hlavního líčení. Tato formální část se uskuteční bez přítomnosti většiny obžalovaných, a to včetně Půty, který byl jen na zahájení líčení. „Já jsem rád, že se tady po roce a půl setkáváme a snad se celá kauza, za mě nesmyslná, od začátku založená na konstrukcích, blíží ke konci," řekl Půta.

Soudce předpokládá, že tento týden přečte podstatný protokol a nové listinné důkazy, které přibyly za poslední rok a půl. Jde zejména o rozsudky nad obžalovanými v jiných kauzách, které se ale Půty netýkají. Pachner také avizoval, že pokud nebudou žádné nové důkazy, dokazování by tím mohlo být ukončeno a na řadu by mohly přijít závěrečné řeči. Soudce předpokládá, že další líčení nařídí na leden či únor příštího roku.

Korupční kauza je spojená se dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) v Liberci z let 2012 až 2014 téměř za 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic. Hejtmana Půty se týká jen menší část obžaloby, a to v souvislosti se zajištěním 55milionové dotace na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci za 65 milionů, kterou pro GEPO dělala firma Metrostav. Obžaloba Půtu viní z toho, že od Metrostavu přijal úplatek a zneužil pravomoc veřejného činitele, za což mu hrozí pět až deset let vězení. Půta to od počátku vyšetřování odmítá. Uvádí, že o žádný úplatek nežádal a ani žádný nepřijal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Zbranková Albaniová

Štítky ČR, soud, správa, korupce, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci se vrátil ke kauze s Půtou, několik dnů bude číst protokoly  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.