Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policistovi, který prý doma vyráběl výbušniny, hrozí podmínka

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce pro policistu z Jablonecka, který je obžalován z nedovoleného ozbrojování. Hrozí mu až pět let vězení, vinu odmítá a požaduje zproštění obžaloby. Rozsudek vynese soudkyně Okresního soudu v Jablonci 29. května.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v bytě policisty ve Velkých Hamrech před dvěma lety objevila znehodnocené granáty, nefunkční rozbušky, chemikálie a další komponenty, které se dají zneužít k výrobě výbušnin. "Opatřil si nějaké rozbušky, které postupně zprovozňoval, opatřil si tělo granátu, které dále upravoval, sestavil si podle internetového návodu takovou kuličkovou protipěchotní minu," uvedl státní zástupce Martin Tvrdík.

Hasiči tehdy při zásahu inspekce z panelového domu evakuovali 30 lidí a okolí domu bylo uzavřené. Podle Tvrdíka ale muž neplánoval žádný útok. "Byl to jeho koníček. Nezjistili jsme, že by jeho záliba měla nějakým způsobem ohrožovat veřejnost," uvedl. I proto navrhuje roční podmíněný trest se zkušební dobou na tři roky, propadnutí věci a zákaz činnosti v ozbrojených složkách na tři až pět let.

Obhájce Štěpán Mašek považuje obžalobu za nedůvodnou a chce osvobozující verdikt. "Že se skutek nestal nebo že se nejedná o trestný čin," uvedl ve své závěrečné řeči. Policista, který je postaven mimo službu, měl doma odborné knihy a návody k výrobě výbušnin si stahoval také z internetu. Z chemikálií, jež měl, bylo možné vyrobit například takzvané primitivní dvousložkové výbušniny používané třeba při odstřelech v lomech. Podle Maška jde jen o spekulace. Opírá se i o posudek znalce obhajoby Jiřího Chládka, který upozornil, že držení chemikálií nebylo nezákonné. "To máte jako s kuchyňským nožem, který slouží ke krájení chleba, ale někteří ho používají k řešení sporů," uvedl Chládek.

V bytě měl policista také osm znehodnocených granátů nebo 22 nefunkčních rozbušek, které byly bez iniciačního systému. Obžaloba se ale domnívá, že se mu některé podařilo zprovoznit. V počítači policisty se podařilo mimo jiné objevit video, na němž v lese něco odpaluje. Podle znalce obžaloby Pavla Cézy se nepochybně jedná o "tělo obranného granátu F-1", do kterého zasunul rozbušku. "Nelze dokázat, zda byl granát funkční nebo byl naplněn neznámou složí," uvedl Céza.

Jeho oponent Chládek s tím nesouhlasí, podle něj šlo jen o výbuch rozbušky vložené do nějakého předmětu. Své tvrzení dnes demonstroval na videu, podle něj by při výbuchu granátu byl účinek diametrálně odlišný. Obžalovaný policista dnes řekl, že použil komerční pyrotechnický produkt a dvě rozbušky. Tvrdí, že žádný trestný čin nespáchal. "Žádnou zbraň hromadně účinnou jsem neměl ani jsem se ji nechystal vyrábět," uvedl. O údajné kuličkové bombě prohlásil, že to byla atrapa, která nebyla nebezpečná.

Zdroj: ČTK

Štítky okres Jablonec nad Nisou, Jablonec, GIBS, Velké Hamry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policistovi, který prý doma vyráběl výbušniny, hrozí podmínka  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.