Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za loupež s následkem smrti dostal muž z Liberce 12 let

Krajský soud v Liberci dnes za loupež s následkem smrti potrestal 12 lety vězení devětadvacetiletého Lukáše Masaříka. Loni v létě přepadl v Liberci třiaosmdesátiletého muže, kterému ukradl důchod. Senior v důsledku zranění o čtvrt roku později zemřel. Tragická událost se stala loni 7. července.

Podle obžaloby Masařík okradl muže o důchod, protože potřeboval peníze k pokrytí svých dluhů. Masařík před soudem vypověděl, že prohrál na automatech svůj invalidní důchod. Muže si na poště na Benešově náměstí vytipoval náhodou. "Byl první, u kterého jsem si všiml, že vybírá větší hotovost. Měl s sebou příruční tašku a měl jsem za to, že bude jednoduché mu ji vzít," vypověděl Masařík.

Lupič seniora sledoval při cestě do dvou obchodních center, přepadl ho ale až po sedmdesáti minutách u poštovních schránek v domě na Aloisině Výšině, kde muž bydlel. "Nechtěl jsem, aby mě někdo viděl a chytil při činu," vysvětlil, proč tak dlouho čekal. Seniorovi vzal přes 10 tisíc korun.

Zraněný muž sousedce, jež ho po přepadení našla, řekl, že ho lupič zezadu udeřil do hlavy. Masařík to však popírá. Tvrdí, že jen zatáhl za ruční tašku a při tom asi muž spadl. "Nevěděl jsem o tom," hájil se. Co se seniorovi stalo se prý dozvěděl až po zadržení. Třiaosmdesátiletý muž utrpěl mnohačetná zrnění, ve zkratce tržné poranění hlavy, krvácení do mozku, tříštivou zlomeninu kyčelní jamky, zlomeninu stydké kosti, křížové kosti a zlomeninu dvanáctého obratle. Po třech měsících senior v nemocnici zemřel na oboustranný zápal plic.

Podle státního zástupce Radima Kadlčka byla zranění muže velmi vážná. Měl krvácení do lebky, otřes mozku a zlomeniny po celém těle. Oslabený senior později dostal i zápal plic a čtvrt roku po přepadení zemřel. Riziko úmrtí u takových napadení je podle Kadlčka vysoké. "Pokud je útočeno proti osobám věku přesahujícího 80 let, tak lze obecně říci, že pokud oběť upadne na zem a způsobí si fraktury kostí, tak smrtelný následek je velmi blízko," konstatoval.

Masařík podle znalců trpí paranoidní schizofrenií, je citově otupělý a jedním z důsledků je i závislost na automatech. Kvůli své nemoci je v částečném invalidním důchodu. „Trpí paranoidní schizofrenií v remisi a patologickým hráčstvím. Schopnost obviněného rozpoznávat protiprávní jednání ale snížena nebyla. Jeho jednání nebylo způsobeno nemocí,“ dodala soudní znalkyně. Nebezpečnost muže je podle ní velká. Alespoň to vyplývá ze znaleckých posudků. „Dovedu si představit, že by to byl schopen spáchat znova,“ řekla v únoru před krajským soudem soudní znalkyně.

S využitím ČTK

Štítky Liberec, Benešov, smrt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za loupež s následkem smrti dostal muž z Liberce 12 let  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.