Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Aktuálně: Kauza MS 2009 končí osvobozením obžalovaných

Okresní soud v Liberci dnes zprostil obžaloby dva muže a jednu ženu v kauze s nedodaným, ale zaplaceným nábytkem pro rekonstruované koleje liberecké univerzity. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal. Vysokoškolský areál se opravoval pro potřeby lyžařského mistrovství světa v Liberci.

Obžalované soud zprostil obžaloby už potřetí. Proti předchozím rozhodnutím se státní zástupce odvolal a pokaždé uspěl. Tentokrát s ohledem na délku řízení požadoval trest při dolní hranici, která je dva roky vězení.

Až osm let vězení za údajný téměř čtyřmilionový podvod hrozilo Jindřišce Máchové ze stavební firmy Syner, Petrovi Patrmanovi z firmy Investing CZ, která dělala stavební dozor, a šéfovi Kolejí a menz Technické univerzity v Liberci Zdeňkovi Kračmarovi. Podle obžaloby společně dosáhli toho, že v roce 2007 nedodaný nábytek škola ze státní dotace proplatila. Obžaloba se opírala o zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, který rozpracovanou stavbu kontroloval a našel řadu pochybení.

Obžalovaní se hájili tím, že šlo o špatně připravený projekt a při striktním dodržování zákonů by se stavba kvůli nedodanému nábytku musela zastavit, což by znamenalo komplikace pro šampionát a ostudu pro ČR. Podle nich nešlo o podvod, ale účetní operaci, byť nestandardní. Všechny odlišnosti se zaznamenávaly do takzvaných změnových listů a místo nábytku prý stavební firma odvedla práce navíc, které se při opravách objevily. Tvrdí, že nikdo okraden nebyl. Rekonstrukce kolejí stála 350 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, nábytek, Syner, Technická univerzita v Liberci, Nejvyšší kontrolní úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktuálně: Kauza MS 2009 končí osvobozením obžalovaných  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.