Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dvanáct let poté: soud opět projednává podvodné nabídky práce na Venezuele

Ke krajskému soudu v Liberci se vrátil po letech případ šestapadesátiletého Karla Rajnohy podezřelého ze podvodu. Podle obžaloby s německým komplicem nalákal v roce 2003 na výnosné zaměstnání na ropných plošinách ve Venezuele 581 lidí z Česka. Inkasovali od nich zálohy, nikdo ze zájemců však do Jižní Ameriky neodjel.

Od údajného podvodu sice uplynulo už 12 let, soud je ale teprve na začátku. Kauzu ovlivnily procesní chyby i prezidentská amnestie. Dnes přednesl státní zástupce obžalobu, jen přečtení jmen poškozených mu zabralo skoro hodinu. Rajnoha dnes odmítl vypovídat, kvůli procesním vadám nelze použít ani jeho předchozí výpovědi.

Trestní stíhání v jeho kauze totiž začínalo nadvakrát. Poprvé sice už v roce 2003, usnesení však o několik let později kvůli formálním nedostatkům zrušil soud. Znovu stíhán je Rajnoha od roku 2010, zahájení procesu ale odložila nejistota ohledně toho, zda se na Rajnohu vztahuje prezidentská amnestie stejně jako na jeho německého komplice Gerharda Heika Müllera. Pokračování stíhání Rajnohy potvrdil teprve loni Nejvyšší soud. Důvodem je, že část řízení byla proti němu vedena jako proti uprchlému.

Podle obžaloby se podvodu dopouštěl od jara do podzimu 2003. Většina oklamaných se o venezuelské šanci dozvěděla z inzerátů. Lákadlem byl pro ně plat 2500 eur (tehdy zhruba 78.000 Kč). Pracovní smlouvy podepisovali v kanceláři Cotry Contimex v Liberci-Vratislavicích. Uchazeči o práci na ropných plošinách platili většinou zálohu 10.000 korun. Peníze byly určené na nákup letenky a vyřízení víza.

Práci na ropných plošinách měla podle dřívějšího tvrzení Rajnohy vyřizovat německá společnost Veruna. Rajnoha se na policii hájil tím, že nábor zaměstnanců dělal po ústní dohodě s doktorem Schmidtem z Veruny. Podobně dříve vypovídal i Müller, který se lidem představoval i jako Harald Petr Roth. Podle obžaloby se Müller vydával také za doktora Schmidta. Právě na fiktivního Schmidta Müller i Rajnoha svalovali vinu.

Müllera v pozici svědka chce soud vyslechnout při dalším líčení v polovině září. Bude zřejmě jedním z mála, kdo bude před soudem vypovídat. S ohledem na dobu od údajného spáchání trestného činu by se měla většina výpovědí oklamaných lidí před soudem číst. Na jejich slyšení netrvá ani státní zástupce Miloš Klátik. "Nemyslím si, že by si pamatovali více, než uvedli v přípravném řízení," řekl dnes.

Celková škoda činí podle obžaloby 5,64 milionu korun, Rajnohovi hrozí až deset let vězení.

Zdroj: ČTK

Štítky Venezuela, podvod, Česko, Jižní Amerika, Liberec, Nejvyšší soud České republiky, Miloš Klátik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvanáct let poté: soud opět projednává podvodné nabídky práce na Venezuele  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.