Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vyrobili přes patnáct kilogramů pervitinu, Teď stojí u soudu

Liberecký soud začal ve středu znovu projednávat kauzu šestičlenné skupiny údajných výrobců pervitinu, kterou podle obžaloby řídil Petr Ryžák. Gang podle spisu vyrobil v letech 2010 až 2012 minimálně 15 kilogramů pervitinu, jehož prodejem mohl vydělat až 15 milionů korun.

Krajský soud loni členům skupiny uložil tresty od tří do 15 let, vrchní soud ale rozsudek kvůli procesním vadám zrušil a případ vrátil do Liberce i k doplnění dokazování. Jedním z důvodů bylo, že se před soudem nečetly výpovědi obžalovaného Františka Hippmanna z přípravného řízení, které se odlišovaly od toho, co vypovídal před soudem. Právě Hippmann se po zadržení rozhodl s policií při vyšetřování spolupracovat. Dnes ho soudce znovu vyslechl a četl i jeho předchozí výpovědi, z nichž bylo patrné, jak skupina fungovala.

Podle kriminalistů, kteří skupinu v roce 2012 zadrželi, se jedná o největší podobný případ v Libereckém kraji a patří i k největším v Česku. Skupinu podle Hippmanna řídil Ryžák, ostatní buď nakupovali a dováželi léky s pseudoefedrinem z Polska, nebo z nich v Jablonci nad Nisou, Liberci a Hrádku na Nisou vyráběli pervitin. Hippmann dnes u soudu potvrdil, že viděl, jak se droga vařila, i že vozil kurýra do Polska pro léky s pseudoefedrinem. Z jedné várky dokázali podle Hippmanna vyrobit i 800 až 1000 gramů pervitinu. "Jednou jsem u Ryžáka viděl i přes kilo pervitinu," řekl.

Ryžák se dnešního líčení na vlastní žádost nezúčastnil. Dříve se v kauze hájil tím, že s pervitinem obchodoval na pokyn někdejšího vrchního rady Národní protidrogové centrály Miroslava Vogela, aby snáze pronikl do drogového podsvětí. Vogel byl na základě tvrzení Ryžáka obviněn, pražský soud ale policistu zprostil obžaloby, protože neuvěřil výpovědi Ryžáka. Policie Ryžáka na sklonku loňského roku kvůli drogám znovu zadržela.

Napsala ČTK

Štítky metamfetamin, výpověď, Liberec, Polsko, Česko, Národní protidrogová centrála, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyrobili přes patnáct kilogramů pervitinu, Teď stojí u soudu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.