Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud v Liberci Vietnamce za pěstování marihuany nepotrestal

Krajský soud v Liberci dnes pro nedostatek důkazů osvobodil dva Vietnamce. Podle obžaloby se starali o velkopěstírnu konopí v areálu bývalých jatek v České Lípě. Ze zajištěných rostlin bylo možné vypěstovat přes 273 kilogramů marihuany. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se na místě odvolala.

Policii se v případu nepodařilo získat žádný přímý důkaz, obžaloba byla postavena na výsledcích odborných expertíz. Na místě byly nalezené otisky prstů, stopy DNA, mobil, přenosný počítač, nádobí, zubní kartáček nebo věci na holení. Byly ale na místech, kde se nepěstovala marihuana. Nepřímé důkazy tak nejsou podle soudce Martina Omelky dostatečné k odsouzení obžalovaných. "Nebylo prokázáno, že by skutek spáchali právě oni," uvedl.

Jeden z obžalovaných Vietnamců u soudu nevypovídal, vazebně stíhaný pětadvacetiletý Nguyen Phi Hung se hájil tím, že v areálu jatek jen vyklízel místnosti a ukládal do skladů nějaké zboží. O pěstování marihuany nic nevěděl, neznal ani Vietnamce, který si ho najal. Prý ho oslovil, když brigádně pracoval v pražské tržnici SAPA. Obžaloba tvrdila, že v hierarchii gangu šlo o takzvané zahradníky, kteří se starali o zdárný růst rostlin. "Jsou možné obě verze, jak ji předestřela obžaloba, že byli zahradníci, ale také to, že se tam podíleli jen na stěhování a uklízení," uvedl Omelka.

Pěstírnu se skoro 2800 rostlinami konopí objevili policisté v areálu bývalých jatek v polovině prosince 2013. Indoorová pěstírna vybavená špičkovými technologiemi za pět milionů korun byla ale v té době prázdná. Pěstitelé ji nakvap opustili po požáru trafostanice. Bývalá jatka hlídala v té době bezpečnostní agentura. Vietnamci měli část areálu pronajatou, strážní je proto nekontrolovali. Jen zapisovali poznávací čísla aut, která přijela. Přes den tam ale Vietnamci moc často nejezdili a v noci strážní od začátku prosince 2013 areál nehlídali. Strážní ani nevěděli, co Vietnamci uvnitř dělali. Mysleli si, že tam mají sklad. Vídali je málokdy. Dnes u soudu strážní některé Vietnamce poznali na fotografiích, obžalovaní ale mezi nimi nebyli.

V kauze zatím nebyl nikdo odsouzen, unikají tak i hlavní organizátoři. Podle státní zástupkyně Petry Žílové ale policie na případu stále pracuje. "V rámci daktyloskopických stop byly ztotožněny další osoby. Zatím ale nelze říci nic k jejich bližší identifikaci," uvedla.

Zdroj: ČTK

Štítky marihuana, Liberec, rostliny, Česká Lípa, Sapa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci Vietnamce za pěstování marihuany nepotrestal  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.